Bryssel
EU-komissio aikoo viedä Unkarin EU-tuomioistuimeen kahdesta tapauksesta, joista toinen liittyy seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin ja toinen median toimintamahdollisuuksiin Unkarissa.
Asiasta kertoi ensimmäisenä unkarilainen Népszava-lehti, ja komissio vahvisti sen perjantaina. Komissio on valmistellut asiaa viime heinäkuusta lähtien ja käynnistänyt molemmista tapauksista rikkomusmenettelyt.
Komission tiedottajan mukaan komissio etenee tapausten kanssa oikeuteen, koska Unkarin viranomaiset eivät ole vastanneet tyydyttävästi komission kysymyksiin eivätkä ole tehneet korjaavia toimia.
Unkari sääti viime kesänä lain, joka kieltää homoseksuaalisuuteen liittyvän aineiston levittämisen alaikäisille. Sen perusteella esimerkiksi kouluissa ei voi kertoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja niiden oikeuksista. Unkarin hallitus on perustellut kieltoa lasten suojelemisella.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi heti lain säätämisen jälkeen komission arvioivan, rikkooko laki EU-lainsäädäntöä.
Politico-lehti arvioi komission harkinnan kestäneen vuoden päivät siksi, että EU:n toimet voivat toimia enemmän Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hyväksi kuin häntä vastaan. Orbán voi esiintyä perinteisten arvojen puolustajana, jota EU:n rappeutunut eliitti ahdistelee.
Toinen EU-tuomioistuimeen lähtevä Unkari-tutkinta liittyy Népszavan mukaan median vapauteen. Hallitusta kohtaan kriittisen Klubrádió-radiokanavan toimilupa peruttiin viime vuonna.
Klubrádión logo kuvattuna sen toimituksessa Budapestissa helmikuussa 2021.
Ensin Orbánin hallitus kiristi uuden medialain kautta toimilupavaatimuksia, mutta Klubrádión omistajat onnistuivat valituksillaan estämään toimiluvan peruuttamisen. Viime vuonna valitus ei enää mennyt läpi. Hallituksen mukaan radioasema rikkoi ohjelmatoiminnasta annettuja sääntöjä.
EU-komissio on jo aiemmin kertonut, että päätös Klubrádión toimiluvan peruuttamisesta ei ole oikeasuhtainen eivätkä sen perustelut ole läpinäkyviä. Asia nousee esiin myös tuoreessa EU:n oikeusvaltioraportissa ja sen maakohtaisessa analyysissa.
Myös Yhdysvallat ilmaisi toimiluvan peruutuksen jälkeen olevansa huolissaan Unkarin koko ajan kaventuvasta mediavapaudesta.