Sri Lankan hallintoa vastustavat mielenosoittajat lupasivat poistua valtaamistaan rakennuksista – vaativat yhä presidentin eroa

Presidentti Gotabaya Rajapaksa oli luvannut erota virastaan eilen, mutta virallista ilmoitusta erosta ei ole saatu.

Mielenosoitukset Sri Lankassa ovat kestäneet kuukausia. Maa on ajautunut syvään talouskriisiin, mistä monet syyttävät Rajapaksaa.

14.7. 16:04

Colombo

Sri Lankassa hallintoa vastustavat mielenosoittajat ilmoittivat tänään, että he poistuvat valtaamistaan virallisista rakennuksista. Mielenosoittajat kuitenkin vakuuttivat jatkavansa kamppailua saarivaltion maasta poistuneen presidentin sekä virkaatekevän presidentin syrjäyttämiseksi.

Mielenosoittajat valtasivat presidentti Gotabaya Rajapaksan palatsin viikonloppuna, ja tämä pakeni maasta eilen aamulla. Mielenosoittajat ovat myös vallanneet maan pääministerinä aiemmin toimineen Ranil Wickremesinghen toimiston. Wickremesinghe nimitettiin Sri Lankan virkaatekeväksi presidentiksi eilen sen jälkeen, kun Rajapaksa oli poistunut maasta.

Wickremesinghe on vaatinut valtion rakennusten evakuointia ja kehottanut turvallisuusjoukkoja tekemään "sen, mikä on tarpeen järjestyksen palauttamiseksi".

Eilen määrätty ulkonaliikkumiskielto päättyi varhain tänä aamuna. Maahan julistettiin eilen myös kansallinen hätätila.

Mielenosoittajat söivät aamupalaa vallatun presidentin talon kokoussalissa torstaina. Mielenosoittajat ilmoittivat lähtevänsä rakennuksista pois.

Diplomaattilähteet: Rajapaksa halajaa Yhdysvaltoihin

Presidentti Rajapaksa oli luvannut erota virastaan eilen keskiviikkona, mutta virallista ilmoitusta erosta ei ole saatu. Eron virallistamiseksi parlamentin puhemiehen Mahinda Yapanin tulee vielä saada asiasta kirjallinen dokumentti, jonka Rajapaksa oli luvannut toimittaa hänelle päivän aikana.

Rajapaksan seuraaja on valittava parlamentin äänestyksellä kuukauden kuluessa presidentin erosta.

AFP kertoo, että Rajapaksa ja hänen vaimonsa ovat saapuneet Kaakkois-Aasiaan Singaporeen. Presidentti pakeni ensin keskiviikkoaamuna vaimonsa ja kahden henkivartijansa kanssa Malediiveille, josta hän suuntasi Singaporeen.

Rajapaksan oletetaan jäävän Singaporeen joksikin aikaa, mutta jatkavan lopulta Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, kertovat Sri Lankan turvallisuuslähteet AFP:lle.

Diplomaattilähteiden mukaan Rajapaksa on myös yrittänyt saada viisumia Yhdysvaltoihin, mutta sitä ei ole myönnetty. Hän luopui Yhdysvaltain kansalaisuudestaan ennen vuoden 2019 presidentinvaaleja.

Ennennäkemättömän talouskriisin kanssa kamppailevassa maassa on jo kuukausia kärsitty sähkökatkoksista, inflaatiosta sekä kriittisestä ruoka- ja bensiinipulasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut