Japanin vaaleissa on puhuttu inflaatiosta ja taloudesta – Asiantuntija uskoo, että sunnuntaina vältytään yllätyksiltä

Japanissa järjestetään sunnuntaina parlamentin ylähuoneen vaalit, joita varjostaa perjantaina tapahtunut entisen pääministerin kuolema.

Japanin nykyinen pääministeri Fumio Kishida G7-maiden kokouksessa Saksassa.

10.7. 12:30

Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben ampuminen tuskin vaikuttaa maassa sunnuntaina käytävien vaalien tulokseen, uskoo The Ulkopolitist -verkkolehden Aasian ja Tyynenmeren toimituksen toimitussihteeri Eero Tuorila. Tuorila on tällä hetkellä itse Japanissa.

”Poliittisesta suuntautumisesta riippumatta Aben kuolema oli järkytys monille. Ihmiset kertovat olevansa järkyttyneitä ja yllättyneitä siitä, että väkivallalla pyritään vaikuttamaan demokratiaan”, Tuorila kertoo.

Japanissa järjestetään sunnuntaina kaksikamarisen parlamentin ylähuoneen vaalit. Myös Japanissa tehdyt mielipidemittaukset viittaavat siihen, että nyt vallassa oleva liberaalidemokraattinen puolue (LDP) ja sen hallituskumppanipuolue Komeito vievät voiton sunnuntain vaaleissa.

”Vaaleista on povattu pitkään hyvin yllätyksettömiä, eli nykyinen hallituspuolue LDP tulee voittamaan. Heidän tavoitteenaan oli vähintään säilyttää enemmistöasema ylähuoneessa, mutta näyttää siltä, että he tulevat saamaan lisää paikkoja”, Tuorila arvioi.

The Ulkopolitist -verkkolehden Aasian ja Tyynenmeren toimituksen toimitussihteeri Eero Tuorila.

Vaikka nykyisen pääministerin, LDP:tä edustavan Fumio Kishidan valta ei ole uhattuna, punnitaan sunnuntain vaaleissa hänen kannatustaan niin kansan kuin liberaalidemokraattisen puolueen keskuudessa, sanoo Tuorila.

”Voi olla, että näissä vaaleissa Kishida pystyy vahvistamaan omaa asemaansa puolueen sisällä ja sitä kautta pönkittämään mahdollisuuksiaan ajaa omanlaistansa politiikkaa. Todennäköisen vaalivoiton myötä hänen asemansa tulee vahvistumaan.”

Tuorila painottaa, että Aben kuoleman vaikutusta vaaleihin on lopulta hyvin vaikea ennustaa.

Se tapahtui niin lähellä vaaleja. Hankala sanoa, tulevatko ihmiset suosimaan sympatiasyistä enemmän LDP:tä ja vaikuttaako se äänestysprosenttiin, joka on ollut viime vuosina muutenkin alhainen.”

Mielipidemittaukset povaavat jo vallassa olevan puolueen menestystä, mutta Tuorilan mukaan Japaninkin taloutta heikentävä inflaatio voi tarjota aihetta yllätyksiin. Ihmiset voisivat asettua tukemaan jotain muuta kuin nykyistä valtapuoluetta LDP:tä.

”Suurin poliittinen yllätyksellisyys liittynee inflaatioon, joka gallupien mukaan vaikuttaa monien arkielämään Japanissa. Mielipidemittaukset eivät kuitenkaan osoita, että LDP:n vastaista liikehdintää olisi näkyvissä ainakaan näissä vaaleissa.”

Tuorilan mukaan hallituksella on painetta saada muutettua maan taloutta parempaan suuntaan. Japanissa hintataso on hyvin pitkään joko laskenut tai pysynyt samana, ja nyt inflaation myötä palkkakehitys ei ole pysynyt hintojen nousun perässä.

”Se näkyy täällä kaikkien elämässä. Esimerkiksi täkäläisen myyntiveron nostaminen aiheutti paljon poliittista vastustusta.”

Tuorila kertoo, että inflaation lisäksi vaalien suuria teemoja ovat Ukrainan sota ja muut kansainväliset kriisit.

”Ykköshuolenaihe on talous ja sen myötä inflaatio, mutta puolustus- ja turvallisuuspolitiikka ovat siellä taustalla. Ukrainan sota ja muut kansainväliset kriisit vaikuttavat myös inflaatioon.”

Miten sunnuntain vaalien lopputulos vaikuttaa kansainvälisesti? Tuorila uskoo, että merkittäviä kansanvälisiä vaikutuksia ei ole, jos tulos on odotetunlainen.

Hän kertoo, että entisen pääministerin Shinzō Aben ollessa vallassa Japanista tuli turvallisuuspoliittisesti ja kansainvälisen politiikan saralla paljon aiempaa vaikutusvaltaisempi maa.

Tuorila uskoo, että nykyinen pääministeri Kishida jatkaa samalla linjalla.

LDP on ollut vallassa vuodesta 2012 saakka. Aiemmin ulkoministerinä toiminut Fumio Kishida haluaa todennäköisesti jatkaa samalla linjalla, eli laajentaa Japanin omaa turvallisuustoimijuutta esimerkiksi puolustusbudjetin paisuttamisella ja luomalla vahvempia liittolaissuhteita Aasian demokraattisten maiden kanssa.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut