Jo neljä ilmoittautunut Britannian pääministeri­kilpaan – valinta voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia

Toistaiseksi halukkuutensa pyrkiä Britannian seuraavaksi pääministeriksi on ilmaissut vain muutama, mutta ehdokasmäärän odotetaan kasvavan lähiaikoina.

Pääministeri Boris Johnson valokuvattuna torstaina tiedotustilaisuudessa, jossa hän ilmoitti eroavansa.

9.7. 8:09

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti torstaina eroavansa sekä konservatiivipuolueen johtajan että Britannian pääministerin tehtävästä.

Johnson taipui eroamaan tehtävästään hallituksensa jäsenten eroaallon siivittämänä: noin 50 konservatiivia jätti hallitustehtävänsä tiistain ja torstain välillä, mikä on noin kolmasosa hallituksesta. Eroaallon syynä oli epäluottamus Johnsoniin.

Pääministeri kertoi erostaan tiedotustilaisuudessa torstaina puoli kolmelta Suomen aikaa. Hän sanoi aikovansa jatkaa pääministerinä siihen asti, kunnes hänen seuraajansa on valittu.

Pääministerin seuraajan valinta saattaa kestää viikkoja tai jopa kuukausia, arvioi uutistoimisto AFP.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on asettunut Johnsonin jatkon eteen poikkiteloin. Puolue on vaatinut Johnsonia lopettamaan pääministerin tehtävässä välittömästi, tai muuten se aikoo syrjäyttää pääministerin tehtävästään parlamentin epäluottamus­äänestyksessä.

Britannian opetusministeri James Cleverly sanoi perjantaina, ettei hän aio hyväksyä Johnsonin välitöntä eroa. Hänen mukaansa konservatiivi­puolueen tulisi järjestää ensin kilpailu uuden pääministerin löytämiseksi.

”Näin järjestelmämme toimii”, Cleverly perusteli uutistoimisto Reutersin mukaan.

Britannian opetusministeri James Cleverly on esittänyt haluavansa Johnsonin pysyvän Britannian pääministerinä siihen asti, kunnes konservatiivipuolueen valitsee uuden pääministerin.

Tähän mennessä pääministerikilpaan on ilmoittautunut vain muutama, mutta ehdokkaiden määrän odotetaan kasvavan lähiaikoina.

Pääministeriehdokkaaksi on ilmoittautunut ainakin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat, joka kertoi halukkuudestaan pyrkiä Johnsonin seuraajaksi torstai-iltana kirjoituksessaan brittilehti The Daily Telegraphissa.

”Olen palvellut aiemmin – armeijassa ja parlamentissa. Nyt toivon voivani vastata kutsuun jälleen pääministerinä”, Tugendhat kirjoitti.

Tugendhat palveli Irakin ja Afganistanin sodissa ennen kuin pääsi parlamenttiin vuonna 2015.Tugendhatia on pidetty yhtenä pääministerin jyrkimmistä arvostelijoista, kertoo Financial Times.

Konservatiivi­puolueen parlamentaarikko Tom Tugendhat kertoi halukkuudestaan pyrkiä Johnsonin seuraajaksi myöhään torstai-iltana.

Kiinnostuksestaan osallistua pääministerikisaan on kertonut myös konservatiivi­puolueen parlamentaarikko ja kruununjuristi Suella Braverman, joka kuvaili pääministerin viran olevan ”suuri kunnia”.

Bravermanilta kysyttiin asiasta brittiläisen tv-kanavan ITV:n haastattelussa jo ennen kuin Johnson ilmoitti erostaan.

”Jos on johtajuuskilpailu, laitan nimeni kehään. Rakastan tätä maata. Vanhempani tulivat tänne ilman mitään. Britannia antoi heille toivoa, turvaa ja mahdollisuuksia”, Braverman sanoi torstaina.

Konservatiivipuolueen parlamentaarikko ja kruununjuristi Suella Braverman on kertonut olevansa kiinnostunut osallistumaan pääministerikisaan.

Perjantai-iltana ehdokkuudestaan ilmoitti entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Sunakia on pidetty yhtenä vahvimmista ehdokkaista puolueen seuraavaksi johtajaksi, mutta viime aikoina hänen tähtensä on ollut laskeva henkilökohtaisten kohujen vuoksi.

Tämän viikon tiistaina Sunak, samanaikaisesti ministerikollegansa Sajid Javidin kanssa, ilmoitti eroavansa Johnsonin hallituksesta ja menettäneensä luottamuksensa Johnsoniin, mikä käynnisti Johnsonin eroon johtaneen myräkän.

”Jonkun täytyy tarttua tilaisuuteen ja tehdä oikeat päätökset. Siksi asetun ehdolle seuraavaksi konservatiivipuolueen puheenjohtajaksi ja pääministeriksi”, Sunak ilmoitti julkaisemassaan kampanjavideossa.

Rishi Sunak erosi tällä viikolla valtiovarainministerin paikalta.

Lauantaina Kemi Badenoch ilmoitti osallistuvansa pääministeri­kilvaan. Konservatiivi­puolueen parlamentaarikko ilmoitti ehdokkuudestaan sen jälkeen, kun entinen valtiovarainministeri Sunak kertoi omastaan.

”Asetun ehdolle näissä johtajuusvaaleissa, koska haluan kertoa totuuden”, hän kirjoitti brittilehti The Timesissa.

Ehdokkaaksi asettumista harkitsevat brittimedioiden mukaan sekä terveysministerin virasta tällä viikolla eronnut Sajid Javid että konservatiivipuolueen parlamentaarikko Steve Baker. Perjantai-iltana Baker ilmoitti kuitenkin antavansa tukensa pääministerikisassa kollegalleen Suella Bravermanille.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut