Japanin entistä pääministeriä Shinzō Abea ammuttu, on sairaalassa kriittisessä tilassa – sunnuntaisten vaalien siirtämisestä ei päätöstä

Japanin pääministerinä pitkään ollutta Shinzō Abea ammuttiin mediatietojen mukaan kaulaan kesken julkisen puheen. Ampujaksi epäilty paikallinen mies on otettu kiinni.

Shinzō Abea ammuttiin Länsi-Japanissa sijaitsevassa Naran kaupungissa Yamato-Saidaijin aseman lähellä. Ilmakuvassa näkyy poliiseja tapahtumapaikalla sen jälkeen, kun Abe oli viety sairaalaan.

8.7. 11:03

Japanin entistä pääministeriä Shinzō Abea on ammuttu kesken puheen, kertoo japanilainen media NHK.

Abe lyyhistyi maahan kesken puheensa, jota hän piti Länsi-Japanissa sijaitsevassa Naran kaupungissa Yamato-Saidaijin aseman lähellä.

Abe oli Narassa kampanjakiertueella, sillä Japanissa äänestetään parlamentin ylähuoneen jäsenistä sunnuntaina 10. heinäkuuta. Japanin nykyinen pääministeri Fumio Kishida on keskeyttänyt oman kampanjansa.

Ampumistapaus on ”täysin anteeksiantamaton”, uutistoimistot lainaavat Kishidaa.

Sunnuntain vaalien mahdollisesta siirtämisestä ei perjantaiaamuna ollut Kishidan mukaan tehty päätöstä.

Shinzō Abe toimi Japanin pääministerinä vuosina 2012–2020 sekä sitä ennen vuosina 2006–2007.

Shinzō Abea ammuttiin japanilaisen uutistoimisto Kyodon mukaan kaulan oikealle puolelle. Monet viestimet kertoivat, että hän olisi ollut sairaalaan vietäessä eloton, mutta Japanin yleisradioyhtiö NHK:n poliisilähteet ovat kiistäneet tämän. Lähteiden mukaan Abe oli sairaalaan siirrettäessä tajuissaan.

Pääministeri Fumio Kishida sanoi, että Abe on kriittisessä tilassa.

”Rukoilen sydämeni pohjasta, että hän jää henkiin”, Kishida sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Paikalla kuultiin kaksi laukausta. Silminnäkijöiden mukaan niistä jälkimmäinen osui. NHK:n mukaan ampujan käyttämä ase on varmistunut omatekoiseksi.

Japanissa ampumatapaukset ovat harvinaisia, ja aselait ovat maailman tiukimpia.

Poliisi on pidättänyt ampujaksi epäillyn 41-vuotiaan paikallisen miehen epäiltynä murhan yrityksestä. Paikalta tallentuneiden kuvien perusteella hänen käyttämänsä omatekoinen ase on ollut kaksipiippuinen ja kiedottu muoviin tai ilmastointiteippiin.

Tiedot miehen motiiveista ovat toistaiseksi ristiriitaisia: joidenkin paikallisten lähteiden mukaan mies olisi pidätettynä kertonut olleensa tyytymätön Aben politiikkaan, mutta toisten lähteiden mukaan hän olisi sanonut juuri päinvastoin.

Pidätetty ei yrittänyt paeta Abea ammuttuaan. Uutistoimistojen mukaan hän on myöntänyt, että hänen tarkoituksenaan oli tappaa. NHK:n mukaan Japanin puolustusministeriö on kertonut, että mies on palvellut Japanin laivastossa vuodesta 2002 vuoteen 2005.

Shinzō Abe toimi Japanin pääministerinä vuosina 2012–2020 sekä sitä ennen vuosina 2006–2007. Hän on ollut Japanin pitkäaikaisin pääministeri. Abe on poliittisilta näkemyksiltään oikeistokonservatiivi.

Ottaessaan vastaan pääministerin tehtävän ensimmäistä kertaa vuonna 2006 Abe oli Japanin nuorin pääministeri toisen maailmansodan jälkeisessä ajassa. Hän oli tuolloin 52-vuotias.

Poliittisesti Abea on pidetty konservatiivisena, kovan ulkopoliittisen linjan johtajana.

Uutistoimisto AFP kertaa, että Abe on jättänyt pääministerin tehtävät kahdesti terveyssyistä. Reutersin mukaan syynä on ollut paksusuolen tulehdus.

Japanin kabinettipäällikkö Hirokazu Matsuno kommentoi tapahtunutta raukkamaiseksi.

”Oli syy mikä tahansa, tällaista barbaarista tekoa ei voi koskaan hyväksyä. Me tuomitsemme sen voimakkaasti”, Matsuno sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kertoivat viestipalvelu Twitterissä järkyttyneensä ampumisesta.

Poliittinen väkivalta on Japanissa melko harvinaista.

Japanissa on murhattu istuva pääministeri 90 vuotta sitten. Toukokuussa 1932 ryhmä laivaston upseereita ampui istuvan pääministeri Inukai Tsuyoshin tämän virka-asunnon eteen.

Tsyohsin kuoltua tehtävät otti noin kahdeksi viikoksi Takahashi Korekiyo ja hänen jälkeensä vuodesta 1932 vuoteen 1934 amiraali Saitō Makoto.

Sekä Korekiyo että Makoto ammuttiin molemmat seuraavan sotilasvallankaappausyrityksen yhteydessä 26. helmikuuta 1936.

Vallankaappausyritys epäonnistui.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut