Japanilaismedia: Ex-pääministeri Shinzo Abea ammuttiin kesken kampanjatilaisuuden – mies otettu kiinni epäiltynä murhan yrityksestä

Mediatietojen mukaan sairaalaan viedyllä Abella ei ole havaittavissa elintoimintoja.

Japanin ex-pääministeriä Shinzo Abea ammuttiin Kintetsu Yamato-Saidaijin asema-aukiolla Naram kaupungissa.

8.7. 8:59

Helsinki/Tokio

Japanin entistä pääministeriä Shinzo Abea on ammuttu, maan hallinto vahvistaa mediassa kiertäneet tiedot. Japanilaisviestimet NHK ja Kyodo ovat kertoneet, että Abe on viety sairaalaan, eikä hänellä olisi pelastusviranomaisten mukaan havaittavissa elintoimintoja.

Muun muassa NHK ja Kyodo ovat puhuneet "sydänpysähdyksestä". Kyseistä termiä käytetään uutistoimisto AFP:n mukaan Japanissa usein ennen kuin kuolemansyyntutkija vahvistaa mahdollisen kuoleman.

Maan hallinnon mukaan Aben tilasta ei ole nykyisellään tietoa. Häntä ammuttiin paikallista aikaa aamupäivästä Naran alueella maan länsiosassa.

Entinen pääministeri oli pitänyt puhetta sunnuntaina järjestettävien vaalien alla, kun kampanjapaikalla kuultiin laukausten ääniä.

–  Hän oli pitämässä puhetta ja mies tuli hänen takaansa, nuori nainen kertoi paikan päältä maan yleisradioyhtiö NHK:lle.

Naisen mukaan ensimmäinen laukaus kuulosti kuin lelusta lähteneeltä. Pääministeri ei kaatunut vielä ensimmäisen laukauksen seurauksena. Tämän jälkeen kuului kuitenkin "iso pamaus". Toinen laukaus oli naisen mukaan selvempi ja siitä syntyneen kipinän ja savun saattoi nähdä.

–  Toisen laukauksen jälkeen ihmiset ympäröivät hänet ja antoivat hänelle sydänhierontaa, nainen jatkoi.

Lähde Aben omasta puolueesta kertoo Jiji-uutistoimistolle, että 67-vuotiaan ex-pääministerin niskasta olisi vuotanut verta. Useat medialähteet ovat kertoneet, että Abea olisi nähtävästi ammuttu takaa päin, mahdollisesti haulikolla.

NHK:n mukaan Abe siirrettiin sairaalaan helikopterilla. Naran yliopistollisen sairaalan virkamies on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle, että Abe on siirretty sairaalaan. Hän ei kuitenkaan suostunut kommentoimaan Aben tilaa.

Hallinto tuomitsee ampumisen

Maan hallinnon edustajan mukaan paikalta on otettu kiinni mies, jota epäillään ampujaksi. Edustajan mukaan näin "barbaarista tekoa ei voida ikinä hyväksyä" ja maan hallinto tuomitsee ampumisen.

NHK:n mukaan kiinni otettu on 41-vuotias japanilaismies. Useat japanilaismediat kertovat miehen palvelleen aiemmin Japanin merivoimissa.

Tapahtumapaikalta on myös takavarikoitu ase. Yleisradioyhtiön mukaan kiinni otettua miestä epäillään murhan yrityksestä.

125 miljoonan asukkaan Japanin aselait ovat yhdet maailman tiukimmista. Vuosittaiset ampuma-asekuolemat jäävät usein alle kymmenen.

Aseluvan saaminen on pitkä ja monimutkainen prosessi jopa maan kansalaisille. Aselupaa haluava tarvitsee ensiksi suosituksen ampumakerholta ja tämän jälkeen hän joutuu käymään läpi tiukkoja poliisitarkastuksia.

Poliisi on vahvistanut NHK:lle, että tapahtumapaikalta takavarikoitu ase on kotitekoinen.

Ampuminen tuomittiin myös maailmalla. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kuvaili G20-kokouksessa Balilla maansa olevan tapahtuneesta "surullinen ja syvästi huolestunut".

Japanin pitkäaikaisin pääministeri

Japanin pitkäaikaisin pääministeri, Abe oli maan pääministerinä ensiksi vuonna 2006 vuoden verran ja uudelleen vuosina 2012–2020. Japanissa valtaa pitävää liberaalidemokraattista puoluetta (LDP) edustava Abe jätti tehtävän heikentyneen terveytensä vuoksi. Uutistoimisto AFP kuvailee Abea "haukkamaiseksi konservatiiviksi", joka on pysynyt merkittävänä poliittisena hahmona erottuaankin.

Aben seuraaja Yoshihide Suga oli vallassa vain reilun vuoden, jonka jälkeen valtion johtoon nousi istuva pääministeri Fumio Kishida.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut