Suomesta tuli Naton tarkkailijajäsen, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? – Ratifiointi saattaa viivyttää täysjäsenyyttä useita kuukausia

Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat tiistaina liittymispöytäkirjat, minkä myötä niistä tuli sotilasliiton tarkkailijajäseniä.

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Pekka Haavisto (vihr.) ja Ann Linde pitivät tiistaina tiedotustilaisuuden liittymispöytäkirjan allekirjoittamisen jälkeen Brysselissä. Jäsenmaita tilaisuudessa edustivat Nato-suurlähettiläät.

5.7. 16:30

Sekä Suomi että Ruotsi saivat maanantaina päätökseen omat liittymiskeskustelunsa Naton kanssa. Tiistaina maiden ulkoministerit Pekka Haavisto (vihr.) ja Ann Linde allekirjoittavat Naton liittymispöytäkirjan, minkä myötä maista tuli Naton tarkkailijajäseniä.

Tarkkailijajäsenyys antaa Suomelle ja Ruotsille mahdollisuuden osallistua Nato-työskentelyyn yhdessä virallisten jäsenmaiden kanssa. Se takaa myös pääsyn kaikkiin kokouksiin, lukuun ottamatta ydinasetyöryhmän kokouksia, sekä kokouksia, joissa käsitellään maan omaa jäsenyyttä. Lisäksi mailla on mahdollisuus käyttää kokouksissa puheenvuoroja.

”Mailla ei ole siis äänestysoikeutta, mutta ne voivat olla mukana niissä pöydissä”, Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja, professori Tuomas Forsberg avaa.

Ei vielä turvatakuita

Ennen täysjäsenyyttä maat eivät ole myöskään oikeutettuja Naton Washingtonin sopimuksen viidennen artiklan mukaisiin turvatakuisiin. Tällä tarkoitetaan kollektiivisen puolustuksen takaamista, eli mikäli johonkin jäsenmaahan kohdistuu hyökkäys se nähdään hyökkäyksenä koko sotilasliittoa vastaan.

Forsbergin mukaan ei kuitenkaan ole syytä huoleen, vaikka Suomella ei varsinaisia turvatakuita vielä olekaan.

”Kun tiedetään, mikä Venäjän tilanne on, ja tiedetään myöskin Suomen oma kansallinen puolustuskyky, niin tuskin se on niin hädänalainen asia kuin ehkä joskus kuviteltiin.”

Lisäksi Euroopan Unionin kautta voidaan hakea tukea.

”Suomi voi vedota EU:n turvatakuulausekkeeseen, joka velvoittaisi EU-maita auttamaan Suomea”, hän avaa.

Ratifiointi vie aikaa

Virallisen täysjäsenyyden saaminen saattaa kuitenkin kestää useita kuukausia, sillä se vaatii kaikkien kolmenkymmenen Nato-jäsenmaan vahvistavan Suomen liittolaiseksi. Tämä ratifiointi saattaa kestää jopa vuoden verran.

”Teemme paljon työtä sen eteen, että tämä ratifiointiprosessi olisi mahdollisimman nopea ja sujuva”, Pekka Haavisto totesi tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Forsbergin mukaan, mikäli prosessi etenee ilman tarkoituksen mukaista viivyttelyä, se kestäisi 3–5 kuukautta. Erilaisiin viivytyksiin on kuitenkin myös varauduttava. Ratifiointi tehdään kunkin jäsenmaan parlamentissa, joten esimerkiksi vaalit voivat hidastaa jäsenyyden vahvistamista.

”Mennään siinä syklissä kuin kansanedustuslaitoksissa päätöksiä tehdään. Esitys tulee hallituksen kautta, ja siinä menee aina omat aikansa. Nyt kesälomien yli monissa maissa on myös istuntotauko.”

Turkki voi viivyttää

Forsberg arvioi, että Pohjoismaat ja Baltian maat tulevat tekemään ratifioinnin hyvin nopeasti, samoin Yhdysvallat. Viron pääministeri Kaja Kallas ilmoitti heti liittymispöytäkirjojen allekirjoittamisen jälkeen kutsuneensa maan hallituksen koolle ja ehdottaneensa Viron parlamentille kokoontumista keskiviikkona nopeutettua ratifiointia varten.

”Mutta kaikissa maissa ei ole sellaista halukkuutta, että tämä pitäisi jotain pikavauhtia viedä läpi”, Forsberg avaa.

Turkki on aikaisemmin uhannut jättää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifioimatta, mikäli maat eivät toteuta maiden viime viikolla allekirjoittaman yhteisymmärrysasiakirjan mukaisia lupauksia. Forsberg toteaa, että Turkki saattaa hyvinkin viivyttää ratifiointiprosessia.

”Erdoğanilla on ollut niin härski taktiikka. Se on ollut sellaista pompottelua, että ei se olisi mikään ihme, että tulisi viivästyksiä. Mutta jos hän ymmärtää Turkin kokonaisedun, ja sen miten pienessä mittakaavassa se Suomessa ja Ruotsissakin vaikuttaa, niin kyllä hän siinä omaan jalkaansa ampuu.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut