22-vuotiasta miestä epäillään kolmesta murhasta ja neljästä murhan yrityksestä – Tämä Kööpenhaminan ampumisesta tiedetään nyt

Ensimmäiset pelastusviranomaiset saapuivat tapahtumapaikalle vain minuuttien sisällä, minkä vuoksi loukkaantuneet saatiin nopeasti ambulansseihin ja hoitoon.

Ihmiset toivat kukkia Field’s -kauppakeskuksessa tapahtuneen ammuskelun uhrien muistoksi maanantaina 4. heinäkuuta.

4.7. 17:05

KööpenhaminaSSA sunnuntaina tapahtuneessa ammuskelussa kuoli kolme ja loukkaantui vakavasti neljä ihmistä. Poliisi pidätti paikan päällä 22-vuotiaan miehen ampumisesta epäiltynä.

Miestä epäillään kolmesta murhasta ja neljästä murhan yrityksestä, kertovat muun muassa tanskalainen yleisradio DR ja uutistoimisto Ritzau.

Vangitsemisoikeudenkäynnin ovet suljettiin yleisöltä rikosnimikkeiden lukemisen jälkeen maanantaina iltapäivällä. Päätöstä perusteltiin sillä, että rikoksen tutkinta on vasta alkuvaiheessa ja julkisuuteen leviävä tieto saattaisi vaikeuttaa tutkintaa.

Oikeus päätti myös, ettei epäillyn ampujan tai rikoksen uhrien nimiä julkisteta.

Näin tilanne eteni

Kööpenhaminan poliisilaitos sai ensimmäisen ilmoituksen Field’s -kauppakeskuksessa tapahtuvasta ammuskelusta sunnuntaina kello 17.35 paikallista aikaa.

Laukauksia kuultiin kahdessa erillisessä paikassa kauppakeskuksen sisällä. Yhteensä seitsemää ihmistä ammuttiin. Heistä kolme on kuollut.

Paikalle lähti välittömästi runsaasti poliisivoimia. Tiedot haavoittuneista ja kuolonuhreista poliisi sai saavuttuaan paikalle. Poliisi pyysi paikalla olevilta tietoa varmistaakseen, että ampuja toimi yksin.

Laukauksia kuultuaan ihmiset pakenivat kauppakeskuksesta. Monet ovat jälkeenpäin kertoneet piiloutuneensa kauppoihin, vessoihin ja varastohuoneisiin.

Ensimmäiset pelastusviranomaiset saapuivat paikalle vain minuuttien sisällä ampumisesta, kertoo tanskalaislehti Politiken. Tämän vuoksi ammutut ihmiset saatiin ambulansseihin nopeasti.

Yhteensä ambulansseja saapui paikalle 31.

Poliisi kertoo saaneensa yhdeltä silminnäkijältä epäillystä otetun kuvan. Poliisi pidätti epäillyn miehen kauppakeskuksen ulkopuolella kello 17.48, noin 20 minuuttia sen jälkeen, kun se sai ensimmäisen ilmoituksen ammuskelusta.

Tanskalainen uutistoimisto Ritzau kertoo, että silminnäkijöiden mukaan poliisi ampui epäiltyä kohti varoituslaukauksia ja käski tätä pudottamaan aseensa.

Tanskalainen media DR kirjoittaa, että Kööpenhaminan poliisin mukaan pidätys sujui ”kohtalaisen epädramaattisesti”.

Poliisi oli paikalla Fields-ostoskeskuksessa maanantaina.

Tämä epäillystä tiedetään

Epäilty on 22-vuotias syntyperäinen tanskalainen, joka toimi yksin. Poliisin mukaan mikään tapahtumassa ei viittaa terrorismiin.

Epäilty valitsi uhrinsa satunnaisesti. Teon motiivi ei ole vielä tiedossa.

Epäilty oli ollut poliisin kanssa tekemisissä aiemmin, mutta vielä ei tiedetä missä yhteydessä. Hänen on kerrottu olleen aiemmin psykiatrisessa hoidossa.

Hänellä oli tapahtumapaikalla mukanaan kivääri ja veitsi. Kotonaan hänellä oli myös ainakin yksi käsiase. Aseet olivat laillisia, mutta epäillyllä ei ollut aselupaa.

Poliisin tietoon on tullut epäillyn sosiaaliseen mediaan julkaisemia videoita, joissa tämä esittelee aseita. Poliisi on kertonut ottavansa videot huomioon tutkinnassa.

Epäilty on parhaillaan pidätettynä. Häntä kuulustellaan ja syytetään tämän hetkisten tietojen mukaan taposta.

Kuulustelussa saaduista tiedoista ei ole tarkkaa tietoa, mutta epäilty on ilmeisesti ainakin myöntänyt olleensa kauppakeskuksessa.

Poliisi on suorittanut tutkinnan yhteydessä etsintöjä moniin osoitteisiin, mutta etsintöjen tarkkoja syitä ei ole vielä tiedossa.

Etsinnöissä löytyneen materiaalin valossa poliisi uskoo, että epäilty harkitsi ja suunnitteli tekoaan ainakin jonkin verran etukäteen.

Tämä uhreista tiedetään

Ammuskelussa kuoli kolme ihmistä: 17-vuotias tanskalainen tyttö, 17-vuotias tanskalainen poika ja 47-vuotias Tanskassa asuva venäläismies.

Lisäksi ammuskelussa loukkaantui vakavasti neljä ihmistä. Heistä kolme on vakaassa ja yksi kriittisessä tilassa.

Vakavasti loukkaantuneet ovat 40- ja 19-vuotiaat tanskalaiset naiset, 50-vuotias ruotsalainen mies ja 16-vuotias ruotsalainen tyttö.

Vakavasti loukkaantuneiden lisäksi lukuiset ihmiset loukkaantuivat tapahtumapaikalta pakenemisen yhteydessä.

Poliisi ja muut viranomaiset ovat järjestäneet ammuskelun silminnäkijöille psykologista tukea ja mahdollisuuden jakaa tietoa tapahtumasta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut