Poliisi: Kööpenhaminan sunnuntaisessa kauppa­keskus­ampumisessa ei viitteitä terrorismista – iskussa kuoli kaksi 17-vuotiasta ja yksi keski-ikäinen

Ammuskelu tapahtui Field’s-ostoskeskuksessa sunnuntaina iltapäivällä. Kolme on kuollut ja kolme kriittisessä tilassa. Yksi ihminen on pidätetty.

Poliisi pidätti yhden ihmisen epäiltynä.

3.7. 21:19 | Päivitetty 4.7. 10:18

Tanskan Kööpenhaminassa tapahtui sunnuntaina iltapäivällä ampuminen, jossa kuoli kolme ihmistä ja loukkaantui useita muita. Ampuminen tapahtui kahdessa paikassa Field’s-ostoskeskuksessa. Poliisin mukaan iskuun oli valmistauduttu.

Poliisi on ottanut yhden henkilön kiinni tapaukseen liittyen. Epäilty on poliisin mukaan 22-vuotias syntyperäinen tanskalainen. Poliisi kertoi maanantaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että epäilty on poliisille entuudestaan ”jokseenkin tuttu” mutta ei tarkentanut, millaisesta yhteydestä hänet tunnetaan.

Epäilty on poliisin mukaan ”tunnettu psykiatristen palveluiden piirissä”.

Poliisi kertoi, että epäillyn aseet olivat laillisia mutta hänellä ei ollut aselupaa. Teon motiivista ei ole toistaiseksi tietoa. Poliisi ei epäile ampumisen liittyvän terrorismiin.

Kööpenhaminan poliisin poliisipäällikkö Søren Thomassen.

Uhrit kaksi 17-vuotiasta ja yksi keski-ikäinen

Poliisin mukaan iskussa kuoli kolme ihmistä: 17-vuotias tanskalaistyttö, 17-vuotias tanskalaispoika ja 47-vuotias Tanskassa asuva mies, jolla on Venäjän kansalaisuus.

Ammuskelussa loukkaantui vakavasti kaksi Tanskan kansalaista ja kaksi Ruotsin kansalaista. Poliisin mukaan uhrit olivat satunnaisia.

Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epäilty ampuja toimi yksin.

STT kertoi, että poliisin mukaan epäillyllä oli hallussaan kivääri ja ammuksia. Sosiaalisessa mediassa kiertäneiden videoiden perusteella miehellä olisi voinut olla kiväärin lisäksi myös käsiase. Asiasta kysyttäessä poliisi vastasi, että näin on voinut olla.

Näin tapahtumat etenivät

Ammuskelu tapahtui ympäri ostoskeskusta. Poliisi pyytää silminnäkijöiltä välittämään poliisille tietonsa sekä kuvia ja videoita.

Kaupungin keskustan ja lentokentän välissä sijaitsevaan Field’s-ostoskeskukseen lähetettiin sunnuntaina iltapäivällä runsaasti poliisivoimia.

”Olemme paikalla, laukauksia on ammuttu ja useaan ihmiseen on osunut”, Kööpen­haminan poliisi kertoi puoli kahdeksalta illalla Suomen aikaa viestipalvelu Twitterissä.

Hetkeä myöhemmin poliisi kertoi Twitterissä pidättäneensä yhden henkilön.

Silminnäkijä kertoi tanskalaiselle Ekstra Bladet -lehdelle tanskalaisen uutistoimisto Ritzaun mukaan, että poliisi ampui varoituslaukauksia ja käski miespuolista ampujaa pudottamaan aseensa.

”Kuulimme heidän huutavan ’pudota ase’, ja he ampuivat pari varoituslaukausta, ja sitten me pakenimme”, silminnäkijä kertoi Ekstra Bladetille.

Tanskan TV2:n haastattelema silminnäkijä Mahdi Al-Wazni kertoi, että hän näki hyökkääjän kantavan metsästys­kivääriä. Hän kertoo haastattelussa myös ottaneensa hyökkääjästä kuvia ja videoita, jotka on toimittanut Kööpenhaminan poliisille.

Tanskalainen Extra Bladet -lehti julkaisi verkkosivuillaan kuvamateriaalia miehestä, joka seisoi ostoskeskuksessa pidelleen olallaan kivääriä. Miehellä oli yllään lyhyet housut ja hihaton musta paita.

Ihmisiä evakuoitiin Tanskan Field’s-ostoskeskuksesta.

Sadat ihmiset rynnivät kohti uloskäyntejä

Uutistoimisto AFP:n mukaan tanskalaisten medioiden haastattelemat silminnäkijät kertoivat yli sadan ihmisen rynnänneen kohti ostoskeskuksen uloskäyntiä heti, kun ensimmäiset laukaukset kuultiin.

Paikalla ollut Laurits Hermansen kertoi Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle olleensa perheensä kanssa vaateostoksilla, kun hän kuuli laukauksia.

”Olimme sovittamassa mekkoja kolmen pienen lapseni kanssa, ja silloin kuulimme kolme tai neljä kovaa pamausta. Todella kovaa. Kuulosti aivan siltä kuin laukauksia olisi ammuttu aivan vieressämme samassa kerroksessa.”

”Sitten ihmiset juoksivat kauppaan huutaen ’täällä ammutaan, täällä ammutaan’.”

Hermansen pakeni perheensä kanssa hätäuloskäynnin kautta autoonsa.

”Olimme toki peloissamme, että joku odottaisikin uloskäynnillä, mutta pääsimme autoon ja ajoimme pois. Silloin näimme poliisien saapuvan.”

Paikalla olleen uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan sunnuntai-iltana noin puoli kahdeksalta paikallista aikaa ostoskeskuksen ympärillä olevat tiet oli suljettu, metro pysäytetty ja helikopteri lensi tapahtuma­paikan ympärillä.

Tämän hetken suosituimpiin artisteihin kuuluvan brittilaulajan Harry Stylesilla oli määrä järjestää sunnuntai-iltana konsertti ostoskeskuksen lähellä, mutta lopulta konsertti peruttiin.

Vielä sunnuntaina alkuillasta tapahtumajärjestäjä Live Nation kommentoi uutistoimisto Reutersille, että konsertti järjestettäisiin normaalisti.

Tapahtumapaikalla oli illalla ambulansseja ja aseistautuneita poliiseja.

Poliisivoimat ovat paikalla Field’s-ostoskeskuksessa.

Paikalla on useampi ambulanssi.

Pelastustyöntekijät tuovat ostoskeskukselle paareja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut