Kourallinen Tyynenmeren valtioita yrittää kieltää syvänmeren kaivostoiminnan

Kaivosyhtiöt havittelevat meren pohjasta harvinaisia metalleja sisältäviä nyrkin kokoisia kiviä.

2.7. 8:51

Lissabon

Eteläisellä Tyynellämerellä kourallinen pieniä valtioita on aloittanut vaikean taistelun syvänmeren kaivostoimintaa vastaan. Kaivosyhtiöt havittelevat meren pohjasta harvinaisia metalleja sisältäviä nyrkin kokoisia kiviä.

Kaivosyhtiöt voisivat tienata miljardeja, jos saisivat iskettyä kyntensä 5 000–6 000 metriä merenpinnan alapuolella lepääviin mangaani-, koboltti-, kupari- ja nikkeliesiintymiin. Harvinaisia metalleja käytetään nykyisellään muun muassa sähköautojen akkujen tuotannossa.

Kaivostoiminta runtelisi kuitenkin ekosysteemiä ja luonnolta voisi mennä tuhojen korjaamiseen tuhansia vuosia, ellei pidempäänkin.

Palaun presidentti Surangel Whipps jr. käynnisti kaivostoiminnan vastaisen kampanjan vastikään päättyneen Portugalin Lissabonissa järjestetyn YK:n valtamerikonferenssin yhteydessä.

Presidentti peräänkuulutti toistaiseksi voimassa olevaa kieltoa syvänmeren kaivostoiminnalle. Hänen rinnallaan tilaisuudessa esiintyi Fidzhin pääministeri. Kehotukselle ovat antaneet tukensa myös muun muassa Samoa, Tuvalu ja Salomonsaaret.

Lissabonissa muilta mailta ei kuitenkaan herunut juurikaan tukea merenpohjassa tehtävän kaivostoiminnan väliaikaiselle kiellolle kansallisten merialueiden ulkopuolella.

Tutkija: Kuka tarkkailee kaivostoimintaa 6 000 metrin syvyydessä?

Kaupallista kaivostoimintaa ei ole vielä aloitettu missään, mutta noin 20 tutkimusinstituutilla tai yhtiöllä on tutkimussopimuksia Kansainvälisen merenpohjaviranomaisen ISA:n kanssa.

ISA:n on määrä kokoustaa myöhemmin tässä kuussa. Viranomaista on kritisoitu läpinäkyvyyden puutteesta sekä yritysten intressien suosimisesta.

Lähteiden mukaan ISA yrittänee saada läpi luonnoksia säännöistä, joiden hyväksyminen voisi johtaa siihen, että kaivostoiminnalle olisi valtuudet jo vuoden päästä.

”Kaivostoiminnalla, missä tahansa se tapahtuukin, tiedetään hyvin olevan hintansa ympäristölle”, Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation (NOAA) entinen päätutkija Sylvia Earle sanoi Lissabonissa.

”Maalla me voimme sentään tarkkailla, nähdä ja korjata ongelmia, sekä minimoida tuhoja. Kuka tarkkailee kuusi tuhatta metriä merenpinnan alla?”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut