Yhdysvaltain korkein oikeus vei suojan aborttioikeudelta, historiallinen Roe v. Wade on kumottu

Jatkossa jokainen osavaltio saa päättää aborttilainsäädännöstään itse. Moni osavaltio on valmistautunut kieltämään aborttioikeuden kokonaan tai vaikeuttamaan sitä merkittävästi.

Aborttioikeusaktivisti Jamie McIntyre oli päätöksen kuulemisen jälkeen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä perjantaina.

24.6. 20:12

Washington/Helsinki

Korkein oikeus on kumonnut Yhdysvalloissa laajan aborttioikeuden, jota perustuslaki on suojellut lähes 50 vuoden ajan.

Kyseessä on historiallinen päätös, jolla tulee olemaan merkittäviä ja kauaskantoisia seurauksia miljoonien amerikkalaisten elämään.

Viisi korkeimman oikeuden yhdeksästä tuomarista asettui kahden tärkeimmän aborttiin liittyvän ennakkopäätöksen (Roe v. Wade 1973 ja Planned Parenthood v. Casey 1992) kumoamisen kannalle.

Korkeimman oikeuden keskeinen peruste oli se, ettei perustuslaissa mainita aborttia lainkaan.

Aborttioikeuden puolesta kampanjoineet surivat Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edessä perjantaina.

Roe oli räikeästi väärässä alusta alkaen. Sen perusteet olivat poikkeuksellisen heikot, ja päätöksellä on ollut vahingollisia seurauksia”, päätöksessä todetaan. Sen mukaan tapaukset Roe ja Casey ovat lietsoneet väittelyä ja syventäneet kansan kahtiajakoa.

”On aika noudattaa perustuslakia ja antaa kansan valitsemien edustajien päättää aborttioikeudesta.”

Laajan aborttioikeuden kumoamista kannattivat Clarence Thomas, Samuel Alito, Brett Kavanaugh, Neil Gorsuch ja Amy Coney Barrett. Heistä kolme on presidentti Donald Trumpin nimittämiä.

Viimeistään korkeimman oikeuden linjaus paaluttaa Trumpin kristillisen oikeiston sankariksi. Se muistetaan, jos hän päättää pyrkiä presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.

Abortin vastaisia aktivisteja korkeimman oikeuden edessä perjantaina.

Jatkossa jokainen osavaltio saa päättää aborttilainsäädännöstään itse. Moni osavaltio on valmistautunut kieltämään aborttioikeuden kokonaan tai vaikeuttamaan sitä merkittävästi.

Ainakin 13 osavaltiota on jo hyväksynyt "liipaisinlait", jotka käytännössä kieltäisivät abortit lähes kokonaan. Useissa muissa osavaltioissa valmistellaan kiristyksiä aborttilainsäädäntöön.

Linjauksen seuraus on siis vahvasti jakautunut maa, jossa aborttiin pääsy on punaisissa, republikaanien hallitsemissa osavaltioissa vaikeaa tai mahdotonta ja sinisissä, demokraattiosavaltioissa yhtä yksinkertaista kuin ennenkin.

Useat asiantuntijat ovat kuluneina viikkoina ilmaisseet huolensa siitä, mitä tapahtuu, jos korkein oikeus kulkee eri suuntaan kuin kansakunta.

Yksi vastaus on, että sen legitimiteetti horjuu. Jos äänestäjät ja poliitikot alkavat kyseenalaistaa korkeimman oikeuden auktoriteettia ylimpänä laintulkitsijana, yhteiskunnallisen sekasorron ainekset alkavat olla kasassa.

Amerikkalaisten näkemys korkeimmasta oikeudesta on jo muuttunut kielteisemmäksi. Puolentoista vuoden kuluessa siihen myönteisesti suhtautuvien amerikkalaisten määrä on vähentynyt 16 prosenttiyksikköä.

Kongressilla olisi vielä periaatteessa mahdollisuus ottaa valta omiin käsiinsä ja hyväksyä laki, joka tekee abortista laillisen jokaisessa Yhdysvaltain osavaltiossa. Se vaikuttaa kuitenkin kaukaiselta.

Valkoinen talo on myös valmistautunut käyttämään presidentin asetuksia vaikuttaakseen tilanteeseen. Ne ovat kuitenkin helposti kumottavissa, kun valta vaihtuu. Presidentti Joe Biden pitää puheen liittyen korkeimman oikeuden päätökseen vielä perjantai-iltana Suomen aikaa.

Amerikkalaislehti Politico kertoi jo toukokuussa, että korkein oikeus on asettumassa Roe v. Waden kumoamisen kannalle. Se oli saanut haltuunsa oikeuden sisäisen ratkaisuesityksen jo etukäteen. Tietovuoto korkeimman oikeuden sisältä oli täysin poikkeuksellinen.

Ympäri Yhdysvaltoja tullaan todennäköisesti näkemään perjantaina mielenosoituksia linjausta vastaan. Korkeimman oikeuden eteen pääkaupunki Washingtoniin on jo kerääntynyt mielenosoittajien joukko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut