Yhdysvaltain senaatin ulkoasiankomitea keskusteli Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksista: ”Parasta jättää tämä heidän ja Turkin väliseksi”

Yhdysvaltain senaattorit eivät lämmenneet ajatukselle, että Yhdysvallat puuttuisi Suomen ja Ruotsin sekä Turkin välisiin hankaluuksiin siitä, millä ehdoin Turkki hyväksyisi Nato-jäsenyydet.

Yhdysvaltain kongressitalossa työskentelevät sekä edustajainhuone että senaatti.

23.6. 19:16

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainkomitea keskusteli varhain torstaina Suomen aikaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä hidastavasta kiistasta Turkin kanssa.

Komiteassa kuultiin apulaisulkoministeri Karen Donfriedia ja apulaispuolustusministeri Celeste Wallanderia. Donfried vastaa Yhdysvaltain ulkoministeriössä Euroopan ja Euraasian asioista ja Wallander puolustusministeriön kansainvälisistä asioista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Donfried oli käsityksessä, että Suomen ja Ruotsin keskustelut Turkin kanssa ovat kuluneella viikolla olleet rakentavia.

”Olemme vakuuttuneita, että tämä ratkeaa positiivisesti. Natossa on liittolaisten kesken laaja ja vahva tuki Suomen ja Ruotsin jäsenyyksille”, Donfried sanoi.

Donfriedin mukaan Turkin hyväksynnän saaminen riippuu Turkista sekä Suomesta ja Ruotsista. Tämä viesti on merkityksellinen siksi, että useat asiantuntijat ja poliitikot ovat arvioineet, että Yhdysvalloilla voisi olla mahdollisuus puuttumisellaan ratkaista tilanne.

Näin toivoi myös esimerkiksi Tšekin ulkoministeri Jan Lipavský vieraillessaan Suomessa kesäkuun alussa.

Yhtenä vipuvartena pidetään Turkin hävittäjähankintoja. Turkki haluaisi takaisin F-35 -hävittäjien hankkimista koskevaan ohjelmaan, josta Yhdysvallat sulki Turkin ulos sen hankittua Venäjältä S-400 -ilmatorjuntajärjestelmän vuonna 2019.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen asevoimien komitean johtaja Adam Smith tosin sanoi aiemmin kesäkuussa, että Turkki ei takaisin F-35-ohjelmaan pääse. Syy on enemmän käytännöllinen kuin poliittinen.

Nykyaikaisissa asejärjestelmissä tapahtuu tiedonsiirtoa, ja mikäli Turkki saisi F-35-hävittäjiä, tämä tiedonsiirto voisi johtaa siihen että Venäjälle kulkeutuisi liikaa kriittistä tietoa näiden hävittäjien toiminnan yksityiskohdista.

Yhtenä vaihtoehtona Turkin, Suomen ja Ruotsin Nato-solmun avaamiselle uutistoimisto Reuters väläytteli mahdollisuutta jossa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Turkin presidentti Recep Tayiip Erdoğan tapaisivat.

Biden on sopinut kahdenvälisiä tapaamisia kesäkuun lopulle G7- ja Nato-huippukokousten tiimoilta, mutta ei Erdoğanin kanssa. G7-kokous järjestetään Saksassa 26.–28. kesäkuuta ja Naton huippukokous Madridissa heti sen perään 29.–30. kesäkuuta.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiankomiteassa senaattorit eivät kannattaneet ajatusta siitä, että Yhdysvallat puuttuisi syntyneen solmun avaamiseen.

”Minusta on parasta jättää tämä heidän ja Turkin väliseksi”, sanoi republikaanisenaattori Jim Risch avauspuheenvuorossaan.

Risch kuitenkin käytti suuren osan puheenvuorostaan painottaakseen sitä, miten Suomi ja Ruotsi ovat jo vuosikymmeniä valvoneet Naton pohjoista ulottuvuutta Naton ulkopuolelta. Risch painotti, että Suomi ja Ruotsi kuuluvat Natoon.

Suomessa ja Ruotsissa on toivottu, että Turkkia hiertäviin kysymyksiin kurdien PKK-järjestön jäsenistä ja turkkilaisista toisinajattelijoista saataisiin ratkaisu Naton huippukokoukseen mennessä.

Myös Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Karen Donfriedilta kysyttiin varhain torstaina, voisivatko kolme neuvottelukumppania Suomi, Ruotsi ja Turkki olla samalla viivalla Madridin kokoukseen mennessä.

”He tavoittelevat sitä tosissaan”, sanoi Donfried Reutersin mukaan.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kiisti torstaina Lontoossa, että Madridin Nato-kokous olisi takaraja. Toisaalta Çavuşoğlu sanoi, että edistystäkin on tapahtunut.

”Meillä on erimielisyytemme ja on tiettyjä asioita, joissa olemme päässeet samalle sivulle”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut