EU-maiden johtajat saapuneet Kiovaan – Sjeverodonetskissa tilanne kiristyy

Kaupunkiin on jäänyt loukkuun 10 000 siviiliä.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk oli Kiovan juna-asemalla vastaanottamassa Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia.

16.6. 12:12

Kiova/Helsinki

Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Italian pääministeri Mario Draghi ovat saapuneet Ukrainan pääkaupunki Kiovaan.

Macron sanoi toimittajille vierailun syynä olevan viestin tuominen Euroopan yhtenäisyydestä. Hän sanoi myös, että vierailun tarkoituksena on osoittaa tukea Ukrainalle sekä nykyisyyttä että tulevaisuutta ajatellen.

Macron kertoi miesten tapaavan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja vierailevan sodan tapahtumapaikalla, "jossa on tapahtunut joukkomurha". Ranskan johtaja on kutsunut Venäjän väitettyjä toimia Kiovan lähikylissä sotarikoksiksi.

”Tämä on viesti eurooppalaisesta yhtenäisyydestä, joka on osoitettu tueksi Ukrainan miehille ja naisille”, Macron sanoi laskeutuessaan junalaiturille.

Hän jatkoi tulleensa keskustelemaan sekä nykyhetkestä mutta myös tulevaisuudesta, "sillä kuten tiedämme, tulevat viikot tulevat olemaan hyvin vaikeita".

Scholz lupaa avun Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen

Scholz lupasi suurten EU-maiden tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

–  Emme halua vain osoittaa solidaarisuutta vaan myös varmistaa tarjoamamme humanitaarisen, taloudellisen ja aseellisen avun jatkuvuuden, Scholz sanoi.

Hän lisäsi avun jatkuvan niin pitkään kuin se on Ukrainalle välttämätöntä taistelussa Venäjää vastaan.

Scholz on aiemmin kommentoinut mahdollista Ukrainan vierailua sanomalla, ettei aio matkustaa Kiovaan vain poseeratakseen valokuvassa.

Vierailu on valtioiden johtajien ensimmäinen visiitti Ukrainaan Venäjän hyökättyä maahan 24. helmikuuta. Heidän on määrä keskustella Zelenskyin kanssa Ukrainan mahdollisuudesta hakea EU-jäsenyyttä.

Sjeverodonetskin tilanne kiristyy - tuhansia siviilejä loukussa

Kaikki tärkeimmät Siverskyi Donets -joen ylittävät sillat Sjeverodonetskin kaupungin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä on hyvin todennäköisesti tuhottu, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti.

Tilanne on erittäin vaikea joen itäpuolelle jääneille taistelijoille ja siviileille.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sanoo, että kaupungissa on loukussa 10  000 siviiliä.

–  100  000 asukkaasta noin 10  000 on jäljellä, Haidai sanoi Telegramissa.

Hän jatkoi Ukrainan armeijan pitävän vihollista loitolla "niin paljon kuin on mahdollista".

–  He ovat haaveilleet Sjeverodonetskin hallinnasta jo lähes neljän kuukauden ajan, eivätkä he välitä siviileistä, Haidai sanoi.

Suurin osa Sjeverodonetskia alun perin puolustaneista ukrainalaisjoukoista on todennäköisesti onnistunut vetäytymään, Britannian tiedusteluraportissa arvioidaan.

Sjeverodonetskissa on käyty raskaita taisteluja yli kuukauden ajan. Eilen raportoitiin, että Venäjä hallitsee suurinta osaa kaupungista. Täydellisen hallinnan saaminen mahdollistaisi Venäjän etenemisen syvemmälle Donbassin alueella.

Etulinjan taistelutaktiikka murroksessa

Jotta siltojen tuhoamisesta olisi Venäjälle operatiivista hyötyä, sen täytyy todennäköisesti joko suorittaa riskialtis joenylitys tai edetä tällä hetkellä pysähtyneiden sivustojen kautta. Britannian tiedustelu arvioi, että Venäjän joukot siirtyvät taistelemaan Donbassin alueella yhä enemmän ad hoc -tyyliin ja alimiehitetyillä ryhmillä.

Ukrainan mukaan osassa Venäjän armeijan pataljoonan taktisista ryhmistä on koossa enää vain 30 sotilasta verrattuna aiempaan 600–800:een.

Tiedustelutietojen mukaan molemmat osapuolet taistelevat etulinjassa jakautuen yhä enemmän pieniin ryhmiin ja liikkuen jalan. Tällaisessa tilanteessa osa Venäjän vahvuuksista, kuten ylivoima tankkien määrässä, menettää merkitystään. Tämä vaikuttanee siihen, että Venäjän eteneminen on edelleen hidasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut