Britannian puolustusministeriön mukaan tilanne Azotin tehtaalla sitoo Venäjän joukkoja Sjevjerodonetskissa

Ukrainan Zelenskyi: Donbassin alueen taistelut osoittavat sodan suuntaa

Azotin tehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä. Kuva otettu perjantaina 10. kesäkuuta.

15.6. 12:09

Haag

Tilanne Azot-kemikaalitehtaalla Sjevjerodonetskissa todennäköisesti estää Venäjää lähettämästä sen yksiköitä tehtaan ympäristöstä muualle, katsoo Britannian puolustusministeriö Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessaan.

Azotin tehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä. Venäjän puolustusministeriö on sanonut olevansa valmis järjestämään keskiviikkona "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen, Svatoven kaupunkia kohti.

Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Venäjän joukot pysyvät todennäköisesti Azotissa ja sen ympäristössä, kun taas ukrainalaiset taistelijat selviävät maan alla.

Britannian puolustusministeriö toteaa, että runsaan kuukauden raskaiden taistelujen jälkeen Venäjä hallitsee suurinta osaa Sjevjerodonetskista. Britannian puolustusministeriö raportoi Venäjän tykistöjen käytön kaupunkisodassa aiheuttaneen siviiliuhreja laajasti koko kaupungissa.

Venäjä vaati tiistaina ukrainalaisia taistelijoita laskemaan aseensa ja "lopettamaan järjettömän vastarintansa" Sjevjerodonetskissa.

Zelenskyi: Donbass ratkaiseva tuleville viikoille

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Donbassin alueen puolustaminen on tärkeää, koska alueen taistelut kertovat sodan suunnasta, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Presidentti kertoo viestipalvelu Telegramissa Ukrainan kansalle, että Donbass on ratkaiseva tekijä siinä, kuka hallitsee tulevina viikkoina.

–  Mitä enemmän vihollinen kärsii siellä, sitä vähemmän heillä on voimaa jatkaa hyökkäystään, Zelenskyi sanoi kansliansa verkkosivuille englanniksi käännetyssä puheessaan.

Presidentti sanoo myös, että alueen taisteluissa ei viime päivinä ole tapahtunut suuria muutoksia. Hänen mukaansa taistelut ovat edelleen rajuimpia Sjevjerodonetskissa ja sen lähellä olevissa yhteisöissä.

Presidentti sanoi eilen, että Donbassin alueen taistelut tulevat jäämään Euroopan historiankirjoihin maanosan raaimpina. Venäjä on viime aikoina keskittänyt tulivoimaansa Donbassin alueelle.

Stoltenberg: Länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi myöhään tiistai-iltana Alankomaiden Haagissa, että länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan.

–  He ovat kerta kaikkiaan riippuvaisia niistä voidakseen vastustaa Venäjän julmaa hyökkäystä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan Nato on jo tehostanut toimituksia Ukrainaan.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi tiistaina, että Ukraina on saanut kymmenen prosenttia aseista, jotka se on pyytänyt länneltä.

Myös Zelenskyi korosti tiistai-illan puheessaan asetoimitusten tärkeyttä.

–  Kerromme toistuvasti yhteistyökumppaneillemme, että Ukraina tarvitsee nykyaikaisia ohjustorjunta-aseita. Maallamme niitä ei ole vielä riittävästi, mutta juuri maamme tarvitsee Euroopassa eniten tällaisia aseita, presidentti sanoi.

Stoltenberg oli tiistaina Haagissa, jossa pidettiin seitsemän eurooppalaisen Naton jäsenmaan yhteiskokous.

Naton puolustusministerit tapaavat tänään kokouksessa Belgian Brysselissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut