Zelenskyi: Sjevjerodonetskissa aiheutettu merkittäviä venäläistappioita – ”Donbassin alueen kohtalo ratkeaa monilta osin siellä”

Yhdysvaltalaistiedustelulla on puutteellinen kuva Ukrainan armeijan toimista, mikä saattaa hankaloittaa aseavun kohdentamista, kertoo New York Times.

Sjevjerodonetskin kaupunki.

9.6. 8:14

Ukraina on aiheuttanut paljon tappioita venäläisjoukoille Sjevjerodonetskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan.

Presidentin mukaan kaupunki on edelleen taisteluiden keskiössä.

”Donbassin alueen kohtalo ratkeaa monilta osin siellä”, Zelenskyi sanoi.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi aiemmin keskiviikkona, että Sjevjerodonetsk on ”pääasiassa” Venäjän hallinnassa. Myös Donets-joen vastarannalla sijaitseva Lysytshanskin kaupunki on Haidain mukaan kärsinyt Venäjän tykistötulituksesta.

Zelenskyi muisteli puheessaan myös vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoja, jotka Ukraina järjesti yhdessä Puolan kanssa. Tuolloin osa otteluista pelattiin Donetskin kaupungin Donbas-areenalla.

”Siitä on vain kymmenen vuotta. Tuntuu kuin se olisi tapahtunut jossain toisessa maailmassa”, Zelenskyi sanoi.

Donetskin kaupunki on ollut Venäjän ylläpitämän separatistihallinnon hallinnassa vuodesta 2014.

Pormestarin avustaja Mariupolin raivauksesta: ”Päättymätön kuoleman karavaani”

Venäjän valtaamasta Mariupolista etsitään edelleen kuolonuhreja rakennusten raunioista. Yksittäisen kerrostalon raunioista voi löytyä 50–100 ruumista, kertoi Mariupolin pormestarin avustaja Petro Andrjushtshenko Telegram-tilillään. Andrjushtshenkon kommentista uutisoi muun muassa al-Jazeera-kanava.

Andrjushtshenkon mukaan ruumiita löytyy osasta tutkittuja raunioita.

Ruumiita kuljetetaan ruumishuoneille ja kaatopaikoille. Andrjushtshenko kuvailee tilannetta ”päättymättömäksi kuoleman karavaaniksi”.

Ukrainalaisarvioiden mukaan Mariupolissa olisi kuollut kymmeniä tuhansia ihmisiä Venäjän hyökättyä kaupunkiin. Satelliittikuvien perustella kaupungin alueelle on kaivettu myös laajoja joukkohautoja. Venäläisjoukot saivat kaupungin kokonaisuudessaan vallattua toukokuussa.

Yhdysvaltalaistiedustelu paremmin perillä Venäjän sotatoimista kuin Ukrainan

Yhdysvaltalaistiedustelulla on puutteellinen kuva Ukrainan armeijan sotatoimista, kertovat New York Timesin haastattelemat viranomaislähteet.

Puutteelliset tiedot saattavat lehden mukaan aiheuttaa Yhdysvalloille hankaluuksia Ukrainaan annettavan aseavun tarkemmassa kohdentamisessa.

Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriön edustajille kerrotaan Ukrainan strategisista tavoitteista, muttei yksityiskohtaisemmista taistelutoimista.

Yhdysvaltain armeija ja tiedustelu pyrkiikin saamaan tietoa esimerkiksi muilta Ukrainassa toimivilta mailta, Ukrainan joukkojen kouluttamisen yhteydessä sekä Zelenskyin julkisista puheista, kertovat yhdysvaltalaisviranomaiset.

Yhdysvaltalaistiedustelulla on viranomaislähteiden mukaan paljon selkeämpi kuva Venäjän sotatoimista ja tappioista. Yhdysvaltalaiset tiedustelutoimet kohdistuvat pääosin mahdollisena uhkana pidettyihin tahoihin. Venäjä ja entinen Neuvostoliitto ovat olleet yhdysvaltalaistiedustelun pääkohteita kylmän sodan alusta saakka.

Ajatushautomo: Uhkaavia viestejä lähetetty ukrainalaissotilaille Venäjän psykologisessa operaatiossa

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan Venäjän psykologisessa operaatiossa ukrainalaissotilaille on lähetetty uhkaavia viestejä, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ukrainalaissotilaille on lähetetty henkilökohtaisia viestejä useissa eri viestipalveluissa, kuten Telegramissa, Signalissa ja WhatsAppissa.

Viesteissä on uhattu sotilaiden tai heidän perheidensä vahingoittamisella sekä pyydetty ukrainalaisia laskemaan aseensa ja antautumaan tai loikkaamaan Venäjän puolelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut