Venäjän ja Turkin ulkoministerit yhteisymmärrykseen Mustanmeren viljakuljetuksista – Ukraina vaatii turvallisuustakuita

Ukrainassa on sodan takia jumissa noin 20-25 miljoonaa tonnia viljaa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu puhuivat lehdistötilaisuuden jälkeen Turkin Ankarassa keskiviikkona.

8.6. 20:03

Ankara

Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun mukaan Venäjän vaatimukset tiettyjen sille asetettujen talouspakotteiden purkamisesta ovat oikeutettuja, jotta viljaa saataisiin maailmanmarkkinoille. Cavusoglu puhui keskiviikkona Ankarassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa yhdessä venäläisen virkaveljensä Sergei Lavrovin kanssa.

Lavrov sanoi Venäjän olevan valmis varmistamaan Ukrainasta lähtevien rahtialusten turvallisen kulun.

Ukraina ei ollut mukana neuvotteluissa. Se sanoi olevansa valmis luomaan olosuhteet viljakuljetusten aloittamiseksi uudelleen satamistaan, mutta vaati samalla turvallisuustakuita.

Ukrainan mukaan se ei aio purkaa miinoitusta Mustanmeren Odessan satamaa ympäröiviltä vesiltä edes viljanviennin mahdollistamiseksi. Syyksi kerrottiin pelko Venäjän hyökkäyksestä satamakaupunkiin.

”Heti kun raivaamme pääsyn Odessan satamaan, Venäjän laivasto tulee sinne”, aluehallinnon tiedottaja Serhi Brattshuk sanoi.

Turkki on YK:n pyynnöstä tarjonnut palveluitaan saattaakseen viljalasteja Ukrainan satamista miinoista huolimatta.

Sodan pelätään johtavan nälänhätiin

Ukrainassa on sodan takia jumissa noin 20–25 miljoonaa tonnia viljaa, jota ei ole voitu kuljettaa pois maasta. Venäjään kohdistetut pakotteet ovat vaikeuttaneet myös venäläisen viljan ja lannoitteiden vientiä.

Ukrainan sodan vaikutusten pelätään johtavan jopa nälänhätiin, koska monissa maissa ruokahuolto perustuu tuontiin Ukrainasta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti tällä viikolla, että sodan vuoksi jumiin jääneen viljan määrä voi kolminkertaistua muutaman kuukauden kuluessa.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä. Yhteensä Ukraina ja Venäjä tuottavat noin 30 prosenttia maailman vehnäntuotannosta.

Venäjä vähättelee Ukrainan sodan vaikutusta ruokakriisiin

Venäjä torjui käsityksen, jonka mukaan Ukrainan satamissa jumissa olevat viljatonnit kiihdyttäisivät globaalia ruokakriisiä.

”Sikäli kuin me tiedämme, viljaa on (jumissa) paljon vähemmän kuin Ukraina sanoo. Ei ole syytä liioitella näiden viljavarastojen merkitystä”, sanoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Hän väitti, että Ukrainan kriisi ei ole aiheuttanut tai nopeuttanut ruokakriisiä maailmassa.

Myös Lavrovin mukaan Ukrainan viljan nykyisellä tilanteella ei ole mitään tekemistä ruokakriisin kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut