Ranska ja Saksa ehdottavat YK:n päätöslauselmaa Odessan saarron purkamiseksi

”Päätös riippuu Venäjän suostumuksesta ja sen antamista takuista”.

Ukrainalaiset viljalaivat yritetään saada liikkeelle.

31.5. 19:32

Kiova/Helsinki

Ranska ja Saksa ovat kehottaneet Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia lopettamaan Ukrainassa Odessan satamakaupungin merisaarron YK:n päätöslauselman ehtojen mukaisesti. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan hän on yhdessä Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa sanonut Putinille, että maat tekevät YK:ssa aloitteen päätöslauselmasta, jotta operaatiolle saadaan selkeät puitteet.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan maa ei ole pystynyt toimittamaan viljasatoaan maailmanmarkkinoille, mikä on saanut ruuan hinnan rajuun nousuun ja aiheuttanut Afrikkaan ja Lähi-itään uhkan nälänhädästä.

Odessa on ainoa tärkeä Mustanmeren satamakaupunki, joka on edelleen Ukrainan hallussa, mutta Venäjän laivasto saartaa sitä. Tämän lisäksi ukrainalaiset ovat miinoittaneet sataman.

YK:n päätöslauselmalla sataman miinanraivaukselle ja viljatoimituksien aloittamiselle uudelleen asetettaisiin selkeät ehdot.

”Päätös ei riipu meistä, mutta se todellakin riippuu Venäjän suostumuksesta ja sen antamista takuista. Koska miinanraivaus on ensiarvoisen tärkeää, ukrainalaiset tarvitsevat turvallisuustakuut siitä, ettei heidän kimppuunsa hyökätä”, Macron sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut