Venäjä pyrkii saamaan haltuunsa viimeisen palasen Luhanskia – hyökkäyssota on jatkunut kolme kuukautta

Ukrainan Hersonin alueen Venäjän hallussa olevan osan johto havittelee seudulle Venäjän sotilastukikohtaa.

Venäläisten joukkojen tuhoamia taloja Bilogorivkassa Luhanskissa.

24.5. 15:31

Helsinki

Venäjä yrittää saada Itä-Ukrainan Luhanskissa haltuunsa viimeistä ukrainalaisten hallitsemaa Sjeverodonetskin aluetta, kertoo Britannian sotilastiedustelu. Operaatio on yksi Venäjän keinoista saada koko Donbassin alue haltuunsa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jatkunut nyt kolmen kuukauden ajan. YK:n mukaan yli kuusi miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta hyökkäyksen alettua.

Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä pyrkii saartamaan myös Sjeverodonetskin vieressä sijaitsevat Lysytshanskin ja Rubizhnen kaupungit.

Venäjän joukkojen kaluston uusiminen vaikeutuu, jos Donbassin etulinja siirtyy kohti länttä.

Sotilastiedustelun mukaan Ukrainan vastarinta on ollut voimakasta. Venäjä on kuitenkin onnistunut paikallisesti keskittämällä tykistön yksiköitä.

Venäjä keskittää joukkoja Sjeverodonetskin valtaamiseksi

Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kertoi venäläisten keskittävän lähes kaikki joukkonsa eli 25 pataljoonan taktista ryhmää Sjeverodonetskin kaupungin valtaamiseksi, kertoo Guardian-lehti. Haidai kirjoitti lehden mukaan asiasta viestipalvelu Telegramiin tiistaiaamuna.

Kaupungissa olevien tuhansien siviilien evakuoiminen on liian myöhäistä, kuvernööri kertoo. Kaupungissa uskotaan olevan vielä 15 000 asukasta, jotka ovat piiloutuneet suojiin.

Sjeverodonetsk on kuitenkin säilyttänyt Haidain mukaan puolustuksensa ja kaupunki on säilynyt ukrainalaisten viranomaisten hallinnassa.

Donbassin alueella käytävä taistelu on suurin Euroopan maaperällä sitten toisen maailmansodan, sanoo Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba Twitterissä.

Kuleban mukaan on liian aikaista sanoa, että Ukrainalla olisi jo tarvittavat aseet. Ulkoministeri pyytää Ukrainan kumppaneita kiirehtimään aseiden toimituksissa.

Hersonin alueen venäläinen johto suunnittelee sotilastukikohdan perustamista

Ukrainan Hersonin alueen Venäjän hallussa olevan osan johto havittelee seudulle Venäjän sotilastukikohtaa. Tulossa olevasta pyynnöstä uutisoivat CNN:n mukaan tiistaina Venäjän valtion uutistoimistot.

Venäjän joukot valtasivat osan Etelä-Ukrainan Hersonin alueesta maaliskuun puolivälissä. Ukrainan viranomaiset ovat arvioineet, että noin puolet Hersonin väestöstä on lähtenyt evakkoon muun muassa Venäjän kovakätisen hallinnon takia.

Venäjä ilmoitti aiemmin suunnittelevansa Hersonin seudulle kansanäänestystä niin kutsutun Hersonin kansantasavallan perustamisesta. CNN:n mukaan suunnitelmat kansanäänestyksestä näyttäisivät tulleen tältä erää perutuiksi. Joidenkin tietojen mukaan nyt on valmisteilla alueen suora liittäminen osaksi Venäjää.

Kolumbia aikoo kouluttaa ukrainalaisia miinojen purkamisessa

Kolumbian armeija lähettää joukkoja kouluttamaan Ukrainan armeijaa maamiinojen purkamisessa, kertoo uutiskanava CNN.

Kolumbian puolustusministeriön mukaan 11 armeijan insinööriä lähetetään Ukrainan naapurissa sijaitsevaan Nato-maahan koulutusta varten. Nato-maata ei ole nimetty.

Presidentti Joe Biden nimesi maaliskuussa Kolumbian Yhdysvaltojen sotilasliitto Natoon kuulumattomaksi liittolaiseksi. Vastaavanlaisia liittolaisia on tällä hetkellä ainakin 15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut