Poikkeuksellisen varhainen helleaalto koettelee Etelä- ja Länsi-Eurooppaa – toukokuu noussee Ranskassa ja Espanjassa mittaus­historian kuumimmaksi

Asiantuntijoiden mukaan helleaallot linkittyvät ilmastonmuutokseen ja lisääntyvät tulevaisuudessa.

Espanjaa koettelee nyt poikkeuksellisen varhainen helleaalto. Kuvassa madridilainen täyttää vesipulloaan juomalähteestä tiistaina.

22.5. 10:27

Poikkeuksellisen varhainen helleaalto on koetellut Etelä- ja Länsi-Eurooppaa viikonloppuna.

Esimerkiksi Espanjassa mitattiin perjantaina yli 40 asteen lämpötiloja, kertoi maan Ilmatieteen laitos (AEMET) Twitterissä.

Pohjois-Afrikasta tulevan lämpimän ilmamassan aiheuttama helleaalto on nostanut lämpötiloja jopa 15 astetta tavanomaista korkeammaksi, AEMET sanoi. Espanjassa on kuuminta tavallisesti heinä-elokuussa.

Espanjalaisia on ohjeistettu viikonloppuna juomaan runsaasti vettä, välttämään liikaa fyysistä rehkimistä ja pysymään viileissä tiloissa niin paljon kuin mahdollista.

Suomalaisen sääpalvelu Forecan meteorologi Anna Latvala arvioi, että sunnuntaina kovin paahde siirtyy Espanjan koillisosaan.

”Maanantaina ja tiistaina lämpötilat laskevat Espanjassa ja Ranskassa selvästi. Suuressa osassa Espanjaa on alle 30 astetta. Italiassa sekä siitä itään on kuitenkin edelleen kuumaa”, Latvala kertoi Forecan verkkosivuilla.

Myös Ranskassa on tällä viikolla hikoiltu vuodenaikaan nähden tavallista korkeammissa lämpötiloissa. Maan eteläosissa lämpötilat ovat kohonneet 33 asteen tuntumaan viikon aikana.

Niin Ranskassa kuin Espanjassakin asiantuntijat ovat arvioineet, että tämän vuoden toukokuu nousee maiden mittaushistorian kuumimmaksi toukokuuksi.

Helleaallot ovat yleistymässä tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen myötä. Ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia selvittävän tutkijaryhmän World Weather Attributionin tuoreen raportin mukaan kaikki helleaallot linkittyvät jo nyt selkeästi ilmastonmuutokseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut