Ukrainan ihmisoikeus­valtuutettu: Venäläiset raiskanneet jopa vauvoja

Ukrainan ihmisoikeusvaltuutetun Ljudmyla Denisovan mukaan Harkovan alueelta tulvii nyt kymmeniä ilmoituksia raiskauksista hätäpuhelimiin.

Arkistokuvassa Ukrainaa tukeva mielenosoittaja Berliinissa 24. huhtikuuta.

20.5. 19:48 | Päivitetty 20.5. 19:49

Varoitus: Artikkelin sisältö saattaa järkyttää.

Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmyla Denisova kertoo Facebook-kirjoituksessaan, että venäläissotilaat ovat raiskanneet jopa vauvoja Ukrainassa käytävän sodan yhteydessä.

Denisova kertoo, että viime päivinä ihmisoikeusvaltuutetun toimiston psykologisen avun hätäpuhelimiin on soittanut uhreja ja heidän omaisiaan erityisen paljon Harkovan kaupungin lähialueilta, joita Ukrainan joukot ovat viime aikoina saaneet takaisin haltuunsa.

Denisovan mukaan yksistään yhden vuorokauden aikana tällä viikolla soittoja tuli 56 ja niissä kerrottiin esimerkiksi, että venäläissotilaat olisivat raiskanneet yhdeksän kuukautta vanhan tyttövauvan kynttilällä.

”Venäjän sotilaiden julmuuksille ei ole rajoja”, hän kirjoittaa.

Denisova sanoo myös, että kaksi sotilasta olisi raiskannut yksivuotiaan pojan, joka kuoli saamiinsa vammoihin.

”Kaksi sotilasta raiskasi kaksivuotiaan tytön. Hän selvisi”, Denisova kirjoittaa.

Hän kertoi myös yhdeksänvuotiaista kolmossiskoksista, jotka olisi raiskattu heidän äitinsä silmien edessä Izjumissa. ”Hän on sokissa”, Denisova kertoi äidistä.

Lisäksi sotilaiden kerrotaan raiskanneen kaksi kymmenvuotiasta poikaa sekä kaksi miestä, jotka ovat iältään 67 ja 78.

Denisovan kertomuksia ei ole vahvistettu muista lähteistä. Muun muassa Ukrainan puolustusministeriö on jakanut osan tiedoista Twitterissä viitaten Denisovaan.

Denisova vetosi YK:n ihmisoikeustoimistoon, jotta se tutkisi rikokset, jotka ovat hänen mukaansa osa ”ukrainalaisiin kohdistuvaa erityisen julmaa kansanmurhaa”.

Kansainväliset viestimet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat viime viikkoina haastatelleet monia ukrainalaisia, jotka ovat kertoneet joutuneensa Venäjän sotilaiden raiskaamiksi.

Human Rights Watch -järjestö esimerkiksi kertoi huhtikuun alussa Harkovan alueella asuvasta naisesta, joka oli joutunut useaan kertaan venäläissotilaan raiskaamaksi maaliskuun puolivälissä. Raiskaukset tapahtuivat naisen mukaan koulurakennuksessa, jonne hän oli perheineen paennut taisteluja.

Naisen mukaan sotilas oli myös viiltänyt häntä puukolla kasvoihin ja kaulaan. Nainen onnistui seuraavana päivänä pakenemaan Harkovan kaupunkiin, jossa hän sai hoitoa. Hän lähetti järjestölle kaksi valokuvaa, joissa näkyivät hänen kasvovammansa.

Ihmisoikeusjärjestö La Stradan Ukrainan-osaston puheenjohtaja Kateryna Tšerepaha kertoi brittilehti The Guardianille huhtikuun alussa, että raiskaus on hyvin suurta stigmaa synnyttävä rikos myös rauhan oloissa ja siksi suuri osa raiskaustapauksista jätetään raportoimatta viranomaisille.

”Minua huolestuttaa se, että mistä me nyt kuulemme on vain jäävuoren huippu”, hän sanoi.

Tšerepaha totesi YK:n turvallisuusneuvoston kuulemisessa huhtikuussa, että Venäjä käyttää raiskausta aseena Ukrainassa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kertoi huhtikuun puolivälissä, että Ukrainan viranomaiset olivat kuulleet sadoista raiskauksista sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti suurhyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

”Satoja raiskaustapauksia on kirjattu, mukaan lukien nuorten tyttöjen ja hyvin nuorten lasten raiskauksia. Jopa vauvan!” Zelenskyi sanoi tuolloin puheessaan Liettuan parlamentille.

Venäjä kiistää yleensä suoralta kädeltä syytökset siitä, että sen sotilaat syyllistyisivät sotarikoksiin. Julkisuuteen ei ole tullut tietoja, että Venäjä tutkisi sotilaidensa epäiltyjä julmuuksia, kuten siviilien murhia tai raiskauksia.

Ukrainan valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova kertoi maaliskuun loppupuolella, että viranomaiset olivat käynnistäneet ensimmäisen virallisen tutkinnan raiskausepäilystä pääkaupungin Kiovan hallintoalueella. Tutkinta kohdistui tapaukseen, jossa nainen kertoi joutuneensa kahden juopuneen venäläissotilaan raiskaamaksi kahdesti 9. maaliskuuta kodissaan pienessä kylässä Kiovan koillispuolella.

Naisen mukaan sotilaat olivat ennen raiskauksia ampuneet hänen miehensä syyttäen miestä natsiksi.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov tyrmäsi Venediktovan esittämän väitteen kyseisestä raiskaus­tapauksesta. ”Me emme usko siihen lainkaan, se on valhetta.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut