Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt 40 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun.

”Apua on tulossa, erittäin merkittävää apua. Apua, joka voisi varmistaa, että ukrainalaiset ovat voitokkaita”, sanoi senaatin enemmistöjohtaja demokraattisenaattori Chuck Schumer.

19.5. 21:15

Washington

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt uuden, noin 40 miljardin dollarin tukipaketin Ukrainalle, kertovat muun muassa yhdysvaltalaiset CBS News ja Wall Street Journal.

”Apua on tulossa, erittäin merkittävää apua. Apua, joka voisi varmistaa, että ukrainalaiset ovat voitokkaita”, senaatin enemmistöjohtaja demokraattisenaattori Chuck Schumer sanoi torstaina uutistoimisto AP:n mukaan.

Tuki suunnataan Ukrainan puolustukseen sekä humanitaariseen ja taloudelliseen apuun.

Tukipaketti sai senaatissa vankkaa kannatusta kummankin puolueen riveistä, ja se äänestettiin torstaina läpi äänin 86–11.

Kaikki viimeisintä tukipakettia vastaan äänestäneet senaattorit ovat republikaaneja. Wall Street Journalin mukaan he perustelivat näkemystään paketin kovalla hintalapulla, minkä lisäksi heillä oli epäilyksiä siitä, että Yhdysvallat olisi mukana rahoittamassa ulkomaista sotaa pitkällä tähtäimellä.

Schumer alleviivasi paketin saaneen tukea kummastakin puolueesta. Hänestä on kuitenkin äärimmäisen huolestuttavaa nähdä, että senaatissa on kasvava piiri republikaaneja, jotka vastustavat Ukrainan rahoittamista.

Tukipaketti vaatii vielä Bidenin allekirjoituksen

Senaatin vahvistuksen jälkeen päätös vaatii vielä presidentti Joe Bidenin allekirjoituksen. Tukipaketti hyväksyttiin jo aiemmin maan edustajainhuoneessa, missä se sai niin ikään kannatusta molemmista puolueista.

Päätös nostaa Yhdysvaltojen avun Venäjän hyökkäyssotaa torjuvalle Ukrainalle yhteensä noin 54 miljardiin dollariin eli 51 miljardiin euroon.

Biden varoitti aikaisemmin, että maan Ukrainan auttamiseen varaamat rahat ovat loppumassa, jos uutta pakettia ei hyväksytä.

Demokraatti- ja republikaanijohtajat olivat yrittäneet saada tukipakettia läpi pikavauhtia, mutta myöhään viime viikolla päätös sakkasi, kun kentuckylainen republikaanisenaattori Rand Paul oli vastustanut pakettia ja vaatinut, että menoja valvomaan asetetaan viranomainen.

CBS:n mukaan pakettiin oli kuitenkin ollut jo leivottuna osuuksia, joissa sovittiin rahojen käyttöön liittyvästä raportoinnista.

Uutiskanavan mukaan Paul ei onnistunut lopulta saamaan pakettiin mukaan ehdottamiaan muutoksia. Hänen vastustuksensa vain lykkäsi päätöstä viikolla. Paul on aiemminkin vastustanut Yhdysvaltain ulkomaista apua.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut