Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä – Pääministeri Andersson: Hakemus halutaan jättää yhtä aikaa Suomen kanssa

Laajan tuen osoituksena pääministerin rinnalla seisoi myös oppositiojohtaja Ulf Kristersson. Samalla hyväksyttiin lakiehdotus sotilaallisen avun vastaanottamisesta.

Pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti yhdessä pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonin kanssa Ruotsin hakevan Nato-jäsenyyttä.

16.5. 17:45

Tukholma

Ruotsin hallitus on päättänyt hakea Naton jäsenyyttä. Pääministeri Magdalena Andersson ilmoitti asiasta Tukholmassa harvinaisessa yhteisessä lehdistötilaisuudessa pääoppositiopuolue maltillisen kokoomuksen puheenjohtajan Ulf Kristerssonin kanssa.

”Jätämme nyt yhden aikakauden ja aloitamme uuden”, Andersson kuvasi päätöksen historiallisuutta.

Andersson ei suostunut kertomaan, milloin Ruotsin Nato-lähettiläs tarkkaan ottaen jättää hakemuksen Natolle. Syyksi hän kertoi sen, että jäsenyyshakemus halutaan jättää yhtä aikaa Suomen kanssa.

Ruotsin Nato-kanta ratkesi käytännössä jo eilen, kun hallituspuolue sosiaalidemokraatit ilmoitti kannattavansa Natoon hakeutumista. Aiemmin maanantaina Natosta keskusteltiin vielä valtiopäivillä, mutta asiasta ei tehty päätöksiä tai äänestetty.

Kristersson kertoi seisovansa pääministerin rinnalla sen osoituksena, että Nato-hakemukselle on Ruotsissa laaja tuki, josta halutaan viestiä myös ulkomaille. Lehdistötilaisuudessa olleet ruotsalaistoimittajat muistelivat STT:lle, että vastaava tilaisuus on pidetty Ruotsissa edellisen kerran joskus 1990-luvun alkupuolella.

Andersson kertoi hallituksen päättäneen Nato-hakemuksen jättämisen lisäksi myös lakiehdotuksesta, joka mahdollistaa Ruotsin ottavan vastaan sotilaallista apua kaikilta Naton ja EU:n jäsenmailta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut