Ukraina on pyytänyt myös Suomelta neuvotteluapua terästehtaalle piiritettyjen ukrainalaissotilaiden vapauttamiseksi, kertoo Ukrainan uutistoimisto

Harkovan koillispuolella ukrainalaisjoukkojen kerrotaan edenneen jo Venäjän rajalle.

Azovstalin tehdaskompleksin alueella on edelleen satoja ukrainalaissotilaita, joista osa on vakavasti haavoittuneita.

16.5. 9:20

Kiova

Ukrainan viranomaiset ovat olleet yhteydessä useisiin maihin, myös Suomeen, jotta Azovstalin terästehtaalla Mariupolin satamakaupungissa piiritettynä olevat ukrainalaissotilaat saataisiin evakuoitua, kertoo Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform.

Suomelta, Turkilta, Sveitsiltä ja Israelilta toivotaan neuvotteluapua Venäjän kanssa käytäviin keskusteluihin. Ukrainan apulaispuolustusministerin Hanna Maliarin mukaan sotilaita ei saada pois tehtaalta, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole siihen suostunut.

”Teemme koko ajan paljon Azovstalin puolustajien vapauttamiseksi, mutta kyseessä on sotilasoperaatio, josta ei voi kertoa julkisuuteen. Voimme puhua tästä avoimesti omaisten kanssa, koska heillä on oikeus tietää. Toivon todella, että valtaosa asioista olisi ratkaistu, mutta Putin ei vain yksinkertaisesti halua vapauttaa Azovstalin puolustajia.”

Maliarin mukaan Ukraina on ollut yhteydessä myös lähes kaikkiin kansainvälisiin organisaatioihin, jotta sotilaat saataisiin pois tehtaalta.

Azovstalin tehdaskompleksin alueella on edelleen satoja ukrainalaissotilaita, joista osa on vakavasti haavoittuneita.

Vastahyökkäykset etenevät Harkovan lähellä

Donbassin alueella Ukrainan itäosassa Ukrainan joukot valmistautuivat venäläisten uuteen hyökkäykseen, samaan aikaan kun ukrainalaissotilaiden vastahyökkäysten Koillis-Ukrainassa lähellä Harkovaa kerrottiin edenneen niin paljon, että joukot olisivat saavuttaneet Venäjän rajan.

”No niin ihmiset, ensimmäinen ukrainalaisyksikkö on saavuttanut Venäjän rajan osana vastahyökkäystä Harkovan koillispuolella. Voimme olettaa, että Venäjä menettää myös tämän keskeisin alueen kaupungin pohjoispuolella lähipäivinä”, kirjoitti Kyiv Independent -lehden toimittaja Illia Ponomarenko Twitterissä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti venäläisten kuitenkin valmistautuvan uusiin hyökkäyksiin.

”Valmistaudumme Venäjän uusiin hyökkäyksiin Donbassin alueella, siihen, että he pyrkivät jotenkin kiihdyttämään etenemistään Etelä-Ukrainassa”, Zelenskyi sanoi päivittäisessä puheessaan.

”Miehittäjät eivät vieläkään halua myöntää, että he ovat umpikujassa. Heidän niin kutsuttu erityissotilasoperaationsa on jo epäonnistunut”, presidentti jatkoi.

Venäjän joukot ovat yrittäneet jo pitkään vallata Sjeverodonetskin kaupungin, joka on itäisin ukrainalaisten hallussa edelleen oleva kaupunki. Kaupungin valtaaminen antaisi venäläisille mahdollisuuden hallita koko Luhanskin aluetta. Ukrainalaiset ovat kuitenkin toistuvasti lyöneet venäläiset takaisin. Myöhään sunnuntaina ukrainalaiset kertoivat räjäyttäneensä kaupunkiin johtavan, venäläisten hallussa olleen rautatiesillan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut