Turkki varasti huomion luomalla täydellisen Nato-draaman, josta se näytti jopa nauttivan, mutta tarina ei ole uskottava

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto ja Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu olivat lausunnoissaan kuin yö ja päivä Berliinin Nato-kokouksen alla, vaikka Haavisto painotti hyvää yhteyttä.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu vaikutti nauttivan huomiosta, jonka hän sai osakseen saapuessaan Naton ulkoministerien epäviralliseen kokoukseen Berliiniin lauantai-iltana.

15.5. 9:43

Berliini

Naton epävirallisen ulkoministerikokouksen alkaessa Saksan ulkoministeriön tiloissa kansainvälisen median huulilla oli vain kolme sanaa: Suomi, Ruotsi ja Turkki.

Estääkö Turkki Suomen ja Ruotsin jäsenyyden Natossa? Kysymys heräsi yllättäen perjantai-iltana, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että Turkki ei voi suhtautua myönteisesti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Peruste kuulostaa suomalaiskorvin absurdilta: syynä on kahden Pohjoismaan ”tuki terroristijärjestöille”. Turkki viittaa näillä kurdien PKK:hon ja YPG:hon.

Kun Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ilmestyi lauantai-iltana Naton ulkoministerikokoukseen Berliinissä, hän hymyili kuin nauttien huomiosta, jonka Turkki on itselleen järjestänyt.

Ennen Çavuşoğlun sisääntuloa media sai kuulla Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr) tutun viilipyttymäiset mutta tiukat vakuuttelut siitä, että Turkin terrorismipuheille Suomeen ja Ruotsiin liittyen ei ole perusteita. Haavisto viittasi Isisin vastaiseen kokoukseen, johon molemmat maat vastikään osallistuivat Marokossa.

Haavisto oli kokouksen ensimmäinen sisääntulija, ja hän puhui kansainväliselle medialle laajasti ja perusteellisesti. Haavisto painotti hyvää keskusteluyhteyttään ja tiivistä kanssakäymistään turkkilaiskollegansa Çavuşoğlun kanssa.

Sen jälkeen kokoukseen tuli Nato-maan ulkoministeri toisensa perään, jotka ylistivät Suomen ja Ruotsin aikeita liittyä Natoon, pohjoismaisia arvoja ja ystävyyttään Suomen ja Ruotsin kanssa.

Turkin ulkoministerin viesti ei olisi voinut rajummin rikkoa harmoniaa, joka muiden osallistujien puheissa vallitsi. Çavuşoğlu toisti Erdoğanin perjantaisen viestin ja sanoi Suomen ja Ruotsin tukevan avoimesti terroristeja. Liittolaisilta ja ystäviltä sellainen on hänen mukaansa ”törkeää”.

Turkki sivuuttaa sen tosiasian, että kurdien PKK on myös EU:n silmissä terroristijärjestö. Viesti ei siksi ole uskottava. Tätä Ruotsi ja Suomi yrittävät nyt hartiavoimin selittää Turkille.

Saksassa, joka emännöi nyt Naton ulkoministerikokousta, on noin miljoona kurdia, mutta lisäksi suuri turkkilaisväestö, jonka piirissä kasvava tuki Erdoğanille on ollut jo vuosia puheenaihe.

Nato ei ole sisäisesti yhtenäinen kaikilta arvoiltaan kuten ei yksikään Naton jäsenmaakaan. Turkki yrittää käyttää tilannetta hyväkseen vaatimalla esimerkiksi vakuutuksia kovemmasta linjasta kurdeja kohtaan.

Suomen ja Ruotsin diplomaattiset taidot joutuvat nyt odottamattomaan ja kovaan testiin. Turkin huomiopelissä on tällä hetkellä yksi selvä häviäjä, ja se on Ukraina. Ukrainasta meidän pitäisi puhua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut