Suora lähetys on päättynyt: Ruotsin hallitus julkisti turvallisuus­poliittisen analyysinsa

Ruotsi julkistaa oman arvionsa turvallisuuspolitiikasta, ei sisällä Nato-suositusta. Ratkaiseva päivä on ylihuomenna, kun sosiaalidemokraatit paljastavat kantansa jäsenyyteen.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde (vas.), pääministeri Magdalena Andersson ja puolustusministeri Peter Hultqvist kuvattuna lehdistötilaisuudessa Tukholmassa Ukrainan sodan alkupäivänä 24. helmikuuta.

13.5. 11:51 | Päivitetty 13.5. 12:51

Ruotsissa hallitus julkistaa tänään aamupäivällä oman turvallisuuspoliittisen analyysinsä, jota on valmisteltu yhteistyössä kaikkien valtiopäiväpuolueiden kanssa. Arviossa punnitaan mahdollisen Nato-jäsenyyden hyötyjä ja haittoja, mutta ei oteta suoraan kantaa jäsenyyteen.

Analyysin on määrä tulla julki viimeistään kello 12 Suomen aikaa.

Julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan arviossa todetaan, että nykyiset puolustusyhteistyöjärjestelyt eivät takaa Ruotsille avun saamista, jos maahan hyökätään. Kahdenvälisiä liittoumia turvatakuiden varmistamiseksi ei myöskään pidetä realistisena vaihtoehtona. Näin siksi, ettei EU:ssa ole ruotsalaisarvion mukaan kiinnostusta kehittää muita kollektiivisia turvallisuusratkaisuja Naton lisäksi.

Expressen-lehti kertoi lisäksi aamulla, että analyysin loppupäätelmissä todetaan Ruotsin Nato-jäsenyyden nostavan kynnystä sotilaalliselle konfliktille Pohjois-Euroopassa.

Analyysin valmistelussa olleista puolueista Nato-jäsenyyttä vastustavien vasemmistopuolueen ja ympäristöpuolueen odotetaan esittävän eriävät mielipiteensä ainakin osaan raportin loppupäätelmistä, Expressen kertoo.

Ruotsin Nato-päätöksen kannalta ratkaiseva päivä on sunnuntaina, jolloin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa jäsenyyteen. Hallituksen muodollinen päätös sekä keskustelu valtiopäivillä ovat vuorossa maanantaina.

Suomessa presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.)ilmoittivat eilen kannattavansa Suomen liittymistä Natoon mahdollisimman pian. Suomen oma turvallisuuspoliittinen ajankohtaisselonteko julkistettiin jo kuukausi sitten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut