Von der Leyen pitää Venäjää välittömimpänä uhkana maailmanjärjestykselle

Kolme kuoli ja 12 haavoittui Venäjän tekemissä iskuissa Pohjois-Ukrainassa. Isku kohdistui kouluun, sisäoppilaitokseen ja hallinnollisiin rakennuksiin.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Venäjän olevan välittömin uhka maailmanjärjestykselle.

12.5. 19:53

Geneve

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo Venäjän olevan välittömin uhka maailmanjärjestykselle.

Japanin-vierailunsa aikana kommenttinsa antanut von der Leyen myös kutsui Venäjän sotaa Ukrainassa ”barbaariseksi”. Uhkaa aiheuttaa hänen mukaansa myös Venäjän ”huolestuttava” sopimus Kiinan kanssa.

Von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel olivat torstaina vierailulla Japanissa. Keskustelut Japanissa käsittelivät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan mutta myös kasvavia huolia Kiinan roolista Aasiassa ja muualla, kertoi uutistoimisto AFP.

”Kiinan täytyy puolustaa monenvälistä järjestelmää, josta se on hyötynyt maansa kehittämisessä”, Michel sanoi.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole vain Euroopan asia, vaan horjuttaa kansainvälisen järjestyksen ydintä, Aasia mukaan lukien.

”Tätä ei pidä sietää”, Kishida sanoi.

YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti ihmisoikeusselvityksen puolesta

Venäjä on syyllistynyt kaameimpiin ihmisoikeusrikkomuksiin, joita Euroopassa on vuosikymmeniin nähty, sanoi Ukrainan varaulkoministeri Emine Dzhaparova YK:n ihmisoikeusneuvoston tapaamisessa torstaina.

”Nämä ovat olleet kauheat 10 viikkoa ukrainalaisille”, varaulkoministeri kertoi neuvostolle.

Neuvosto äänesti yksimielisesti venäläisten joukkojen epäiltyjä ihmisoikeusrikkomuksia tutkivan selvityksen aloittamisen puolesta.

Varaulkoministerin mukaan venäläiset joukot ovat syyllistyneet muun muassa kiduttamiseen ja seksuaaliväkivaltaan.

Ukrainan syyttäjäviranomainen kertoi saaneensa yli 10 000 ilmoitusta epäillyistä rikoksista. Yli 600 epäillyn kerrotaan olevan tunnistettu.

Pohjois-Ukrainassa isku kouluun

Kolme ihmistä kuoli ja 12 haavoittui Venäjän iskuissa Novhorod-Siverskyin kaupunkiin Pohjois-Ukrainassa. Kaupunki sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Venäjän rajasta. Asiasta kertoivat Ukrainan hätäviranomaiset AFP:lle.

Tshernihivin kuvernöörin mukaan yksi iskujen kohteista oli koulu, mutta öisissä iskuissa vaurioitui myös muita tärkeitä rakennuksia, kuten hallinnollisia rakennuksia.

Hätäviranomaiset kertoivat myöhemmin sosiaalisessa mediassa, että isku kohdistui koulun lisäksi sisäoppilaitokseen. Viranomaisten mukaan isku alkoi torstaina hieman puolenyön jälkeen ja sytytti tulipalon koululla.

Venäjän armeija kertoi iskeneensä alueelle tykistötulella.

Ukraina haluaa ”paikan EU:ssa”

Ukraina haluaa Euroopan unionin ”varaavan paikan” Ukrainalle, vaikka EU:n täysjäsenyys veisikin aikaa. Asiasta puhui Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba saksalaiskanava ARD:n haastattelussa torstaina.

Kuleba sanoi, ettei tarkoitus ole kiirehtiä Ukrainan EU-jäsenyyttä, mutta Ukrainalle olisi tärkeää, että sille varataan paikka unionissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut