Näin Venäjä kommentoi Suomen Nato-aikeita: Toisteli vanhoja kantojaan ja varoitti "sotilaallis-teknisistä" toimenpiteistä

Venäjän mukaan päätös on Suomen oma, mutta seurauksiin tulee varautua.

Venäjän negatiivinen kanta Suomen Nato-aikeisiin oli odotetun negatiivinen. Asiaa kommentoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov. Peskov kuvattuna 17. joulukuuta 2020.

12.5. 15:55

Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut Suomen todennäköistä Nato-jäsenyyttä odotetun negatiivisesti.

Venäjän mukaan Suomen Nato-jäsenyyden myötä Venäjä olisi "pakotettu" vastatoimiin, myös "sotilaallis-teknisiin" sellaisiin.

Maan mukaan Suomen turvallisuuspäätökset kuuluvat Suomen viranomaisille ja Suomen kansalle, mutta Suomen pitää olla tietoinen näiden päätösten seurauksista.

Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa tiedotteessa myös väitetään, että muut Nato-maat olisivat saaneet "voimakkaalla vakuuttamisella" Suomen uskomaan, että Nato-jäsenyys on ainoa vaihtoehto.

Tiedotteessa ei mainita niin Suomen valtionjohdon kuin kansalaisten mielipiteen muuttuneen merkittävästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomen valtionjohto on todennut, että Suomen Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö totesi eilen, että Venäjä on itse muuttanut käytöstään eikä halua enää antaa Suomen ja Ruotsin päättää itse omista turvallisuusratkaisuistaan.

"Jos niin kävisi, että Suomi liittyy Natoon, niin vastaukseni (Venäjälle) olisi, että te aiheutitte tämän. Katsokaa peiliin”, Niinistö sanoi.

Peskov: Riippuu, miten asia etenee

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi aiemmin, että Suomen liittyminen Natoon on "ehdottomasti" uhka Venäjälle. Peskov kommentoi asiaa vastauksena toimittajan kysymykseen osana pitämäänsä yleistä tiedotustilaisuutta.

Hänen mukaansa kaikki haluavat välttää Venäjän ja Naton väliset suorat yhteenotot, eikä "Naton laajentuminen" tee maailmasta tai Euroopasta vakaampaa paikkaa.

Guardianin mukaan Peskov totesi Venäjän reaktion riippuvan siitä, "miten Naton laajentuminen tapahtuu" ja millaista sotilaskalustoa Venäjän rajojen lähelle tuodaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut