Hintojen nousutahti on Virossa nyt selvästi koko euroalueen rajuinta – sähkö kallistunut jopa 70 prosenttia

Nopeasti nousevat hinnat iskevät nyt virolaisten elintasoon. Niin asuntojen, ruuan kuin sähkön hinnat ovat nousseet. Vain tietoliikenne on halvempaa kuin viime vuonna.

Vodka on edelleen suosittu suomalaisostos Tallinnassa. Sataman SuperAlkossa eri vodkamerkkejä on metrikaupalla.

10.5. 20:15

Viron kuluttajahinnat nousivat huhtikuussa peräti 19 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asia käy ilmi Eurostatin tilastosta. Hintojen nousutahti onkin Virossa nyt selvästi koko euroalueen rajuin.

Euroalueella kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 7,6 prosenttia. Suomen inflaatio oli 5,6 prosenttia.

Maaliskuulta on saatavilla tarkempaa tietoa Viron kovan inflaation rakenteesta. Merkittävin osa inflaatiosta tuli energian hinnan noususta. Energia kallistui vuositasolla 54 prosenttia. Sähkö ja kaasu kallistuivat 70 prosenttia ja polttoaineet 44 prosenttia.

Tavallinen virolainen törmää nouseviin hintoihin myös ruokakaupassa. Ruoka kallistui maaliskuussa 13,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Hedelmät ja vihannekset kallistuivat yli 20 prosenttia ja tuore kala 30 prosenttia. Kahvi on kallistunut kuten Suomessakin.

Tietoliikenne halpeni

Turisti tulee tänä kesänä yllättymään hotellihinnoista. Jo maaliskuussa ne olivat nousseet 13,5 prosenttia edellisvuodesta. Tosin koronarajoitusten takia vuodet eivät ole täysin vertailukelpoisia.

Myös asuntojen hinnannousu hämmästyttää. Huhtikuussa Tallinnassa tehtyjen asuntokauppojen neliöhinnan mediaani nousi huimat 25 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Asuinneliön mediaanihinta Tallinnassa on nyt 2 643 euroa. Nousupiikkiin voi toki vaikuttaa esimerkiksi uudisasuntojen suurempi osuus asuntokaupoista.

Vain tietoliikenne halpeni edellisvuodesta aavistuksen verran. Yllättäen alkoholijuomien ja tupakan hinnat eivät myöskään juuri nousseet.

Viime vuoden lopussa virolaisten keskiansio oli 1 756 euroa kuukaudessa. Virolaisten keskipalkka nousee melkein 10 prosentin vuosivauhtia, mutta sekään ei siis riitä tässä inflaatiomyllerryksessä.

Virolle ykköspaikka

Viro otti huhtikuussa ensimmäistä kertaa nyt ykköspaikan euroalueen inflaatio­tilastossa ohittamalla Liettuan. Baltian maat ovat listan seuraavilla sijoilla. Liettuan inflaatio oli huhtikuussa 16,6 ja Latvian 13,2 prosenttia.

Jo 2021 joulukuussa Viro alkoi korvata hinnannousuja kotitalouksille. Sähkön siirtomaksuista valtio hyvitti puolet siirtoverkkoyhtiöille ja korvasi kokonaan kaasun siirtomaksut.

Pienituloiset saivat joulukuun sähkölaskusta korvausta. Tammikuussa Viro maksoi kotitalouksien sähkölaskut 12 senttiä kilowattitunnilta ylittävältä osalta. Viro käytti korvauksiin noin 325 miljoonaa euroa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut