Nato-maa Turkki saattaisi pyytää Suomelta poliittista tukea sotilasliiton jäsenyysprosessissa

STT:n asiantuntijat eivät usko, että merkittävä Nato-maa Turkki estäisi Suomen mahdollista jäsenyyttä.

7.5. 13:54

Ankara/Helsinki

Suomessa ja Ruotsissa pohditaan nyt tarkkaan mahdollista sotilasliitto Naton jäsenyyttä.

Ensimmäisten maiden joukossa Natoon liittyneellä Turkilla voi mahdollisessa jäsenyysprosessissa olla kiinnostusta käydä kahdenkeskisiä neuvotteluja Suomen ja Ruotsin kanssa, arvioi kaksi turkkilaista asiantuntijaa STT:lle. Carnegie Europe -tutkimuslaitoksen vieraileva tutkija, turkkilaisen Edam-ajatushautomon johtaja Sinan Ülgen ja kansanvälisten suhteiden professori ja kommentaattori Ilhan Uzgel näkevät, että Turkilla ei olisi mitään sitä vastaan, että Suomi ja Ruotsi liittyisivät Natoon.

–  Ongelma on se, että Turkki tulee varmasti käymään neuvotteluja. Se tulee kysymään jotain vastineeksi jäsenyydestä, Uzgel sanoo.

–  Tämä ei tarkoita, että Turkki estäisi jäsenyyden. Se tulisi prosessissa tuomaan esiin, että Nato-liittolaisina Ruotsin ja mahdollisesti Suomen tulisi toimia enemmän Turkin turvallisuusodotusten mukaisesti, Ülgen sanoo.

Uzgel näkee, että se, mistä neuvoteltaisiin, riippuu tilanteesta. Kyse voi olla esimerkiksi jonkinlaisesta poliittisesta tuesta. Ruotsin tapauksessa Uzgel ja Ülgen mainitsevat Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n. Turkki näkee, että Ruotsi ei ole ottanut sitä tyydyttävällä tavalla kantaa Syyriassa toimivia, kurdijohtoisia Syyrian demokraattisia joukkoja (SDF) vastaan. Ruotsalaisministereitä on tavannut SDF:ään kuuluvia.

Turkki näkee SDF:ään kuuluvat kurdijoukot PKK:n haarana. Muun muassa Turkki on luokitellut PKK:n terroristijärjestöksi. Syyriassa toimivat kurdijoukot ovat olleet Yhdysvalloille merkittävä liittolainen taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut