Tulipalot Venäjän sotilas- ja kemian­teollisuuden kohteissa jatkuvat – mahdollisesta yhteydestä Ukrainan sotaan ei tietoa

Vaikka huhtikuusta jatkuneita paloja ei voida yhdistää Ukrainan tapahtumiin, on niitä Venäjän strategisissa kohteissa ollut jo niin paljon, että ne herättävät kysymyksiä.

Venäjän Tverissä syttyi huhtikuussa tulipalo asevoimien tutkimuskeskuksessa, jossa valmistettiin Iskander-ohjuksia. Reutersin välittämä silminnäkijäkuva.

4.5. 12:54

Venäjällä on sattunut viimeisten viikkojen aikana niin monta tulipaloa sotilas- ja kemianteollisuuden kohteissa, että asiasta on kiinnostunut myös kansainvälinen media.

Venäjän ja Ukrainan rajalla Brjanskissa ja Belgorodissa on toki myös tuhoutunut sotilaskohteita. Osallisuuttaan näihin tuhoihin Ukraina ei ole tunnustanut, muttei kieltänytkään.

Kuitenkin myös Venäjän maaperällä kauempana Ukrainan rajasta sattuneet vakavat onnettomuudet sotilas- ja kemianteollisuuden kohteisiin herättävät huomiota, vaikka tapahtumissa ei olisikaan näkyvissä suoraa yhteyttä Ukrainaan.

Ruutitehtaassa Permissä syttyi 1. toukokuuta tulipalo, jossa kuoli kolme työntekijää. Paikalliset viranomaiset eivät kommentoineet tapausta. Asiasta kertoi muiden muassa BBC:n venäjänkielinen palvelu.

Tehtaan verkkosivuilla kerrotaan, että se valmistaa ammuksia muiden muassa ”Grad” ja ”Smertš” -raketinheittimiin sekä ruutia pienaseisiin.

Tverin alueella puolestaan paloi 3. toukokuuta 38 kuorma-autoa tuntemattomasta syystä.

21. huhtikuuta Tverin kaupungissa toimivassa Venäjän asevoimien avaruustutkimus- ja ilmapuolustusalan tutkimuskeskuksessa syttyi raju tulipalo, joka onnistuttiin sammuttamaan lopullisesti vasta seuraavana päivänä. Palossa oli useita kuolleita ja loukkaantuneita.

Tutkimuslaitoksessa valmistettiin muiden muassa Iskander-ohjuksia. Palon syyksi kerrottiin oikosulku.

Tiistai-iltana syttyi raju tulipalo painotuotteiden varastossa lähellä Moskovaa Bogorodskin kaupungissa. Paloalue oli lähes 34 000 neliömetriä, ja rakennus romahti osittain.

Sammutustöihin osallistui yli sata henkeä. Uutistoimisto Tassin mukaan palo sai alkunsa sähköhuoneesta.

Perjantaina tulipalo roihusi Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosin teknisessä keskuksessa, joka kehittää muun muassa ohjuksia. Keskus sijaitsee Koroljovin kaupungissa Moskovan alueella. Koroljov on avaruustutkimuskeskuksestaan tunnettu teollisuuskaupunki.

Videgrád24-uutissivuston Twitterissä jakaman videon kommenteissa palon syyksi epäiltiin niin ukrainalaisia kuin omaa hallitustaan vastaan taistelevia venäläisiäkin.

Huhtikuussa myös noin 400 kilometriä Moskovasta koilliseen sijaitsevassa Kinešmassa syttyi tuleen Dmitrievskin kemiantehdas. Tehdas on Venäjän suurin butyyliasetaatin tuottaja. Butyyliasetaatti on liuotin, jota käytetään myös hajusteissa. Tehtaalla valmistetaan myös muita liuottimia.

Tulipalon syttymissyy liittyy Tassin mukaan asetonin käsittelyyn.

Lisäksi viimeaikaisia tietoja on Moskovan alueella sijaitsevan öljyvaraston sekä painotuotteita varastoivan lentokonehallin syttymisestä tuleen.

Pääesikunnan entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri arvioi tiistaina IS:lle, että paloja alkaa olla jo niin paljon, että kyseessä tuskin on enää sattuma.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut