Israel tyrmistyi Lavrovin väitettyä Hitlerillä olleen ”juutalaista verta”

Israelin pääministerin Naftali Bennettin mukaan ”tämänkaltaisilla valheilla on tarkoitus syyttää juutalaisia itseään heihin kohdistuneista historian kamalimmista rikoksista". Venäjän ulkoministeriö syyttää Israelia ”neo-natsien tukemisesta.”

Sergei Lavrov väitti italialaisen tv-kanavan haastattelussa Hitlerin olleen osittain juutalainen.

3.5. 13:39

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov antoi sunnuntaina italialaiselle Rete 4 -kanavan Zona bianca -ohjelmalle haastattelun, jota italialaismedian nettisivuilla kutsutaan Lavrovin ”ensimmäiseksi eurooppalaiskanavalle antamaksi haastatteluksi konfliktin alkamisen jälkeen”.

Konfliktilla tarkoitetaan Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan, joka käynnistyi 24. helmikuuta.

Lavrov kommentoi yli 40-minuuttisessa haastattelussa monia asioita, kuten sitä, että hänen mukaansa Venäjä ei kiirehdi lopettamaan sotaa Ukrainassa voitonpäivään 9. toukokuuta mennessä.

Yksi Lavrovin kommentti on noussut erityisen isoksi puheenaiheeksi Israelissa.

Lavrovilta kysyttiin haastattelussa, miten Venäjä voi väittää yrittävänsä ”denatsifikaatiota” Ukrainassa, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on itse juutalainen.

”Saatan olla väärässä, mutta ymmärtääkseni Hitlerillä oli myös juutalaista verta. Zelenskyin juutalaisuus ei tarkoita mitään. Viisaat juutalaiset ihmiset ovat sanoneet, että kiihkeimmät antisemiitit ovat yleensä juutalaisia”, Lavrov vastasi.

Venäjä on sodan aloittamisesta lähtien syyttänyt Ukrainaa venäläisten kansanmurhasta ja maan hallintoa natsismista. Se on väittänyt sodan, jota Venäjällä kutsutaan ”erikoisoperaatioksi”, tarkoituksena olevan venäläisväestön pelastaminen ja natsien poistaminen Ukrainasta.

Venäjän valtiollisessa propagandassa on pitkään puhuttu siitä, miten toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto pelasti Euroopan natseilta ja miten nyt Venäjä pyrkii tekemään samaa. Siksi Venäjän vastustajista yritetään maalata kuvaa ”natseina”.

Natsi-Saksan toteuttamassa juutalaisten kansamurhassa, holokaustissa, kuoli toisen maailmansodan aikana noin kuusi miljoonaa ihmistä.

Israelin valtionjohto tyrmistyi Lavrovin kommentista. Jerusalem Post uutisoi maanantaina maan pääministerin Naftali Bennettin sanoneen, että ”tämänkaltaisilla valheilla on tarkoitus syyttää juutalaisia itseään heihin kohdistuneista historian kamalimmista rikoksista ja samalla vapauttaa juutalaisten sortajat vastuustaan”.

”Kuten olen jo sanonut, yksikään nykyinen sota ei ole holokausti tai holokaustin kaltainen. Juutalaisten holokaustin käyttämisen poliittisena aseena on loputtava välittömästi.”

Israelin pääministerin Naftali Bennett.

Israelin ulkoministeri Yair Lapid kutsui Lavrovin kommentteja ”anteeksiantamattomiksi” ja ”järkyttäviksi”.

”Ne ovat myös kamalalla tavalla historiallisesti virheellisiä. Juutalaiset eivät murhanneet toisiaan holokaustissa. Juutalaisiin kohdistuvan rasismin alhaisin taso on syyttää juutalaisia itseään antisemitismistä”, Lapid kirjoitti Twitterissä.

Jerusalem Post kertoo Israelin ulkoministeriön kutsuneen Venäjän Israelin-suurlähettilään Anatoli Viktorovin tapaamiseen selvittämään ulkoministerin antamia kommentteja.

Myös presidentti Zelenskyi kommentoi Lavrovin sanomisia jokailtaisessa puheessaan ja totesi Venäjän tuhoavan itseään ja mainettaan päivittäin.

”Nämä sanat tarkoittavat, että Venäjän tärkein diplomaatti syyttää juutalaisia natsien rikoksista”, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyin mukaan venäläisten kritiikitön suhtautuminen Lavrovin kommentteihin, sekä useammat juutalaisia kohtaan suunnistetut hyökkäykset kuten isku Babyn Yariin Kiovassa, näyttävät että ”Venäjä on unohtanut kaikki toisen maailmansodan opit.”

”Tai ehkä he eivät koskaan opetelleet niitä”, pohti Zelenskyi.

Venäjä ei tiistaina perääntynytkään väitteistään tai esittänyt anteeksipyyntöä. Sen sijaan maan ulkoministeriö syytti Israelia ”neo-natsien tukemisesta Ukrainassa.”

Ulkoministeriö syytti viestipalvelu Twitterissä Lapidia, joka kutsui Lavrovin kommentteja anteeksiantamattomiksi”, ”epähistoriallisten” lausuntojen tekemisestä. Ministeriön mukaan ne selittävät sen, miksi ”nykyinen Israelin hallinto tukee neo-natsi -hallintoa Kiovassa.”

Ministeriö myös toisteli Lavrovin kommentteja antisemitismistä Ukrainassa.

Israelissa asuu iso venäläisyhteisö, minkä on uskottu vaikuttaneen Israelin kannanottoihin sodan aikana. Israel on useimpien muiden maiden tavoin tuominnut Venäjän sotatoimet ja muun muassa äänestänyt YK:n yleiskokouksessa sen puolesta, että Venäjä erotettiin väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Samalla Israel on pyrkinyt toimimaan jonkinlaisena välikätenä Venäjän ja Ukrainan välillä. Maaliskuun alussa pääministeri Bennett tapasi Putinin ensimmäisenä johtajana sodan alkamisen jälkeen. Länsimaat ovat kritisoineet Israelia sen Venäjä-vastaisten toimien heikkoudesta. Israel ei esimerkiksi ole liittynyt Venäjä-pakotteisiin.

Ukrainan presidentti Zelenskyi puhui jo maaliskuussa Israelin parlamentille ja vertasi tuolloin Ukrainan kansan kokemuksia juutalaisten kohteluun natsi-Saksan aikana.

Väitteet Hitlerin juutalaistausta pohjautuvat Hitlerin asianajajana tunnetun Hans Frankin muistelmiin. Frankin muistelmat julkaistiin vuonna 1953, seitsemän vuotta sen jälkeen kun hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan.

Kirjoituksissaan Frank väitti, että Hitlerin tuntemattomaksi jäänyt, isänpuoleinen isoisä olisi ollut juutalainen. Väitteestä on kirjoitettu lukuisia kirjoituksia ja sitä on pyritty tutkimaan vielä viime vuosinakin, mutta monet historioitsijat ovat suhtautuneet siihen skeptisesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut