Putinin huhutaan joutuvan touko­kuussa syöpä­leikkaukseen

Epävirallisen venäläislähteen mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin joutuisi luovuttamaan leikkauksen aikana presidentin valtaoikeudet väliaikaisesti luottomiehelleen Nikolai Patruševille. Väitteitä ei ole vahvistettu virallisista lähteistä.

3.5. 11:56

Venäjän presidentti Vladimir Putinin väitetään joutuvan syöpäleikkaukseen toukokuussa. Väitteen mukaan Putin siirtäisi presidentin valtaoikeudet leikkauksen ja siitä toipumisen ajaksi luottomiehelleen Nikolai Patruševille. Patrušev toimii keskeisessä tehtävässä Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteerinä.

Toteutuessaan valtaoikeuksien siirto olisi yllättävä, sillä Venäjän perustuslain mukaan niiden tulisi siirtyä pääministeri Mihail Mišustinille.

Asiasta uutisoivat aiemmin useat kansainväliset mediat, jotka viittasivat venäläiseen, henkilöytensä salaavaan lähteeseen, joka on julkaissut videon venäläiselle Telegram-kanava General SVR:lle. Suomessa asiasta uutisoi maanantaina muiden muassa Keskisuomalainen.

SalaperäiNen General SVR-kanava kertoo tietojensa olevan eläköityneiden ja yhä työskentelevien eri maiden tiedustelu-upseerien kokoamaa. Tietoja YouTube-kanavalla julkaiseva ääni tunnetaan salanimellä ”Viktor Mihailovitš”.

Latviassa toimiva uutissivusto Meduza on yhdistänyt salanimen ja kanavan 61-vuotiaaseen politologiin ja historioitsijaan nimeltä Valeri Solovei. Viime helmikuussa Soloveita ja tämän poikaa kuulusteltiin seitsemän tunnin ajan. Kuulustelu saattoi liittyä kanavalla aiemminkin esitettyihin väitteisiin Putinin terveydentilasta.

Solovei toimi vuoteen 2019 asti Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutin (MGIMO) professorina ja PR-osaston johtajana. Kyseessä on Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa toimiva yliopisto, joka tunnetaan perinteisesti tulevien diplomaattien eliittikouluna. Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on valmistunut instituutista.

Solovei on tunnettu ennustuksistaan, joita pidetään joskus myös salaliittoteorioina. Hän esimerkiksi väitti Moskovskyi Komsomolets -lehdelle 2016, että Putin voitaisiin syrjäyttää ennen vuoden loppua.

Solovei on joskus ollut oikeassakin. Maaliskuussa 2020 koronaviruspandemian sulkiessa rajoja Solovei kertoi Eho Moskvy -kanavalla oman, viranomaisten arviota huomattavasti korkeamman arvionsa koronan uhrien määrästä Venäjällä. Eho Moskvy joutui myöhemmin poistamaan haastattelun ja sai sakot sen julkaisemisesta.

Myöhemmin tieto Venäjän viranomaisten räikeästä koronalukujen vääristelystä osoittautui oikeaksi.

Kanavan mukaan lääkärit ovat kertoneet Putinille, että hänelle on tehtävä leikkaus. Lähteiden mukaan leikkaus oli tarkoitus tehdä jo huhtikuun puolivälissä, mutta sitä on siirretty. Lähteen mukaan leikkaus ei ole kiireellinen, mutta sitä ei myöskään voida loputtomasti siirtää. Virallisista lähteistä tietoja ei ole vahvistettu.

Syövän lisäksi General SVR kertoo Putinin sairastavan Parkinsonin tautia ja skitsofreniaa.

Leikkauksen ja siitä toipumisen odotetaan tekevän Putin johtamiskyvyttömäksi ”hetken ajaksi”. Putinin epäillään olevan haluton antamaan valtaoikeuksia pidemmäksi ajaksi kuin kahdeksi-kolmeksi päiväksi.

Videolla kerrotaan, ettei Patrušev ole ”Putinia parempi”, ja että hänen valtaantulonsa merkitsisi vain Venäjän ongelmien moninkertaistumista.

70-vuotiasta Patruševia pidetään yhtenä Putinin läheisimmistä luottomiehistä ja yhtenä Ukrainan sodan pääarkkitehdeista. Patrušev on toiminut keskeisessä virassa turvallisuusneuvoston sihteerinä vuodesta 2008. Tätä ennen hän toimi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n päällikkönä.

Huhuja Putinin terveydentilan huononemisesta on liikkunut jo pidemmän aikaa, ja niitä ovat levittäneet muutkin tahot.

Venäläinen tutkivan journalismin uutissivusto Project kertoi huhtikuussa, että Putin ympäröi itsensä suurella joukolla lääkäreitä, ja olisi tavannut näitä 35 kertaa viimeisten vuosien aikana. Putin täyttää 70 vuotta lokakuussa.

Presidentin mahdolliset terveysongelmat tulisivat Venäjälle epäsuotuisaan aikaan, sillä Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ei etene suunnitelmien mukaan, ja valta Venäjällä on vahvasti henkilöitynyt Putiniin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut