Saksa aikoo vauhdittaa irtautumista Venäjän öljystä – EU:n tuontikielto näyttää yhä toden­näköisemmältä

Euroopan unionin energiaministerit kokoontuvat tänään maanantaina keskustelemaan siitä, kuinka EU-maat vastaavat Venäjän vaatimuksiin maksaa kaasusta ruplilla.

Mielenosoittajat heijastivat öljy- ja kaasukauppaa vastustavan iskulauseen Venäjän pääkonsulaatin seinään Frankfurtissa huhtikuun alussa.

2.5. 13:18

Euroopan unionin päätös aikarajasta venäläisen öljyn tuonnin lopettamiselle näyttää lähestyvän.

Tuontienergiasta riippuvainen Saksa, joka on suhtautunut vastentahtoisesti venäläisöljyn tuonnin kieltämiseen, on kääntynyt kannattamaan asteittaista kieltoa Venäjän öljyn tuonnille.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin lähimpiin neuvonantajiin kuuluva Jörg Kukies on sanonut maan olevan öljyn tuontikiellon kannalla, mutta tarvitsevan ”muutaman kuukauden” valmistautuakseen venäläisten raakaöljytoimitusten loppumiseen, kertoo talouslehti Financial Times (FT).

Saksan halu kiihdyttää irtautumistaan lisää EU:n öljytuontikiellon todennäköisyyttä.

Venäjä katkaisi viime viikolla kaasutoimitukset Puolaan ja Bulgariaan. Maat eivät olleet suostuneet Venäjän vaatimuksiin kaasun maksamisesta ruplissa, toteaa uutistoimisto Reuters.

EU-maiden energiaministerit kokoontuvat maanantaina hätäkokoukseen unionin tavoitellessa yhtenäistä vastausta Venäjän ruplamaksuvaatimuksiin.

Monilla EU-mailla on kaasumaksujen eräpäiviä toukokuun aikana, ja maat tarvitsevat selkeyden siitä, voivatko yhtiöt jatkaa polttoaineiden ostamista rikkomatta EU:n Venäjää vastaan suunnattuja pakotteita, Reuters toteaa.

Venäjä on vaatinut ulkomaisia kaasun ostajia maksamaan euroilla tai dollareilla venäläisen Gazprombankin tilille, jolla rahat vaihdetaan rupliksi.

Komission ohjeet siitä, onko Venäjän vaatimaan maksutapaan suostuminen pakotteiden mukaista vai ei, ovat olleet epäselvät.

Lähes täysin Venäjän kaasusta riippuvainen Tšekki on ryhtynyt kokoamaan kaasua varastoon toimitusongelmien varalta.

Tsekin valtio on ostanut 2,4 terawattitunnin edestä kaasua 8,5 miljardilla tšekin korunalla eli 365 miljoonalla dollarilla kansalliseen varastoon, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun maa on ostanut kaasua varastoon. Ostettu määrä vastaa kahta prosenttia Tsekin viime vuoden kaasunkulutuksesta.

Öljyn tuontikiellon suhteen EU-maat eivät ole yksimielisiä, vaikka Saksa kääntyisikin sen kannalle. Jotkin maat, muun muassa Italia, ajavat muita keinoja, kuten tullitariffeja tai hintakattoja, FT toteaa.

Esimerkiksi Unkari, joka on vahvasti riippuvainen Venäjän kaasusta ja öljystä, on sanonut, että se ei suostu pakotteiden ulottamiseen venäläiseen kaasuun tai öljyyn.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut