Korona­viruksen viides aalto on alkamassa Etelä-Afrikassa odotettua aiemmin, syynä kaksi uutta ala­varianttia

Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että BA.4- ja BA.5-alavariantit aiheuttaisivat aikaisempia muunnoksia vakavampaa tautia.

Koronaviruksen uusi aalto on alkamassa Etelä-Afrikassa, mutta asiantuntijat eivät ole toistaiseksi huolissaan.

29.4. 18:31

Koronaviruksen viides aalto on alkamassa Etelä-Afrikassa odotettua aiemmin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maassa odotettiin, että niin sanottu viides koronavirusaalto alkaisi vasta touko- tai kesäkuussa. Tapausmäärät ja sairaassa olevien ihmisten määrät ovat kuitenkin nousseet selvästi 14:n viime päivän aikana.

Nousun syyksi on kerrottu koronaviruksen omikronmuunnoksen uudet alavariantit.

Suomessa BA.2-alavariantti nousi valtavirukseksi maaliskuun alkupuolella Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Omikronin BA.1-variantin sairastamisen on todettu suojaavan varsin hyvin BA.2-alavariantilta.

Aikaisemmin huhtikuussa kerrottiin, että Etelä-Afrikassa on todettu omikronmuunnoksen alavariantit BA.4 ja BA.5. Toistaiseksi on liian aikaista sanoa, miten hyvin ne voivat tarttua ihmisiin, jotka ovat saaneet esimerkiksi aiemman omikronmuunnoksen alavariantin.

Etelä-Afrikan terveysministeri Joe Phaahla ilmoitti kuitenkin tiedotustilaisuudessa, etteivät maan terveysasiantuntijat ole tällä hetkellä huolissaan uusista varianteista. Todennäköistä on, että uudet variantit tietävät muutoksia siihen, mistä muunnoksesta tulee valtavirus.

Tartuntatautien asiantuntija Richard Lessells sanoi samaisessa tiedotustilaisuudessa, että aikaisemmista aalloista seuranneiden tartuntojen tarjoaman immuniteetin heikentyminen voi johtaa odotettua nopeampaan tapausmäärien kasvuun.

Tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että BA.4- ja BA.5-alavariantit aiheuttaisivat aikaisempia muunnoksia vakavampaa tautia, Waasila Jassat Kansallisesta tartuntatauti-instituutista kertoi.

Etelä-Afrikassa on todettu enemmän koronavirustapauksia ja -kuolemia kuin yhdessäkään toisessa Afrikan maassa.

Vuodenvaihteessa maata ravisutti toistaiseksi isoin koronavirusaalto. Se alkoi pian sen jälkeen, kun omikronmuunnokseksi nimetty variantti todettiin maassa marraskuun lopulla.

Yli 100 000 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Etelä-Afrikassa koko pandemian aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut