YK:n pääsihteeri Guterres Kiovassa, tapaa presidentti Zelenskyin

Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen, Guterres sanoo. Zelenskyin mukaan sota on maksanut Ukrainalle jo satoja miljardeja euroja.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin torstaina Kiovassa.

28.4. 10:50

Kiova

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tapaa tänään Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Kiovassa. Guterres kertoi saapuneensa Ukrainan pääkaupunkiin eilen illalla.

Ennen Ukrainaa Guterres vieraili Venäjällä missä hän tapasi presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin. CNN:n haastattelussa Guterres kuvasi tapaamisia "hyödyllisiksi", vaikka toistaiseksi mistään konkreettisista läpimurroista ei ole kerrottu.

Guterres kertoi toistaneensa Moskovassa YK:n aiemman viestin, jonka mukaan Venäjän hyökkäyssota rikkoo YK:n peruskirjaa vastaan ja sen on loputtava.

–  Sota ei lopu tapaamisilla. Sota loppuu sitten kun Venäjä päättää lopettaa sen ja kun –  tulitauon jälkeen – syntyy mahdollisuus vakavasti otettaan poliittiseen ratkaisuun, Guterres sanoi CNN:lle.

Presidentti Zelenskyi tapasi eilen Ukrainan paikallisviranomaisia keskustellakseen sodan tuhojen jälleenrakennuksesta, kertoo Guardian-lehti. Zelenskyin mukaan alustava arvio on, että sota aiheuttanut tähän mennessä jo 600 miljardin dollarin (570 miljardin euron) aineelliset vahingot.

Muun muassa 32 miljoonaa asuinneliötä, yli 1  500 oppilaitosta ja yli 350 sairaanhoidon laitosta on tuhoutunut tai vaurioitunut, Zelenskyi luetteli. Lisäksi noin 2  500 kilometriä teitä ja lähes 300 siltaa on vähintäänkin vaurioitunut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut