Yhdysvaltain ulkoministeri: "Itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon Putinia pidempään" – Venäjä sanoo aloittavansa tulitauon Mariupolissa

Venäjän ulkoministeriön mukaan Venäjän joukot lopettavat sotatoimet ja auttavat siviilien poistumisessa Azovstalin tehdasalueelta.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Anthony Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin

25.4. 14:58

Kiova

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Venäjä on epäonnistunut yrityksissään viedä Ukrainan suvereniteetti ja itsenäisyys.

Blinken ja puolustusministeri Lloyd Austin puhuivat maanantaiaamuna tiedotusvälineille Puolan rajalla vierailtuaan sunnuntaina Ukrainassa. Asiasta kertoi ensimmäisenä uutiskanava CNN.

–  Emme vielä tiedä, mitä sodan jatkuessa tapahtuu, mutta tiedämme sen, että itsenäinen Ukraina tulee pysymään kuvioissa paljon pidempään kuin Putin, Blinken sanoi.

Ministeri lupasi Yhdysvaltain tuen Ukrainalle jatkuvan.

- Tuemme Ukrainaa niin kauan, kunnes näemme lopullisen onnistumisen, Blinken linjasi.

Maanantaina Venäjä varoitti Blinkenin vierailun jälkeen Yhdysvaltoja olemaan lähettämättä enempää aseita Ukrainalle.

Asiasta kertoi Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Venäjän valtion televisiolle Guardian-lehden mukaan.

Suurlähettiläs Anatoli Antonovin mukaan aseiden lähettäminen Ukrainalle "ei ole hyväksyttävää". Hänen mukaansa Venäjä on antanut asiasta virallisen nootin Washingtonille.

Yhdysvallat tekee "kaikkensa" Ukrainan auttamiseksi

Puolustusministeri Lloyd Austin sanoi, että Ukrainan tarpeet ovat muuttuneet taistelujen edetessä. Tämä johtuu osin siitä, että taistelut ovat nyt keskittyneet itäiseen Ukrainaan. Austin kertoi, että ukrainalaiset ovat ilmaisseet tarvitsevansa pitkän kantaman aseita kuten tankkeja.

–  Teemme kaikkemme, jotta voimme antaa heille tällaista tukea. Tykistöä ja ammuksia, jotka ovat tehokkaita tässä vaiheessa taisteluja. Työskentelemme niin kovasti ja nopeasti kuin voimme, jotta saamme heille, mitä he tarvitsevat, Austin sanoi.

Blinken ja Austin tapasivat Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiä sunnuntaina kolmen tunnin ajan. Austinin mukaan tapaaminen oli "erittäin tuottoisa".

Zelenskyi kommentoi tiedotteessa ministerien vierailun olleen erittäin tärkeä ja arvokas Ukrainalle.

–  Kiitämme Yhdysvaltoja sen ennennäkemättömästä avusta Ukrainalle! Zelenskyi kirjoitti.

Presidentin mukaan keskustelut Yhdysvaltain ministereiden kanssa koskivat puolustusavun tarjoamista, pakotteiden koventamista Venäjää kohtaan, Ukrainan taloudellista tukemista sekä turvatakuita.

Lähellä Ukrainan rajaa Venäjän Brjanskissa kaksi tulipaloa

Venäjän Brjanskissa syttyi aamuyöstä kaksi tulipaloa, kertovat paikalliset viranomaiset venäläismedioissa. Brjansk sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Ukrainan rajalta pohjoiseen. Alue toimii Venäjän sotaoperaation logistisena tukikohtana.

Tulipaloista ilmoitettiin maanantaina aamuyöstä. Toinen palo on suuressa öljyvarastossa, toisen tarkempaa sijaintia ei ole kerrottu.

Venäjän viranomaiset eivät ole kertoneet palojen syttymissyytä. Tiedossa ei ole, liittyvätkö palot Ukrainan sotaan. Aiemmin Venäjä on väittänyt Ukrainan tehneen ilmaiskuja Brjanskin alueelle.

Iskuja viidelle rautatieasemalle Ukrainassa

Venäjä on iskenyt viidelle rautatieasemalle Keski- ja Länsi-Ukrainassa, kertoo BBC. Ukrainan rautateiden johtaja kertoi televisiossa, että iskut tapahtuivat tunnin sisällä maanantaiaamuna.

Yksi iskuista tapahtui Krasnessa, Lvivistä itään. Lvivin alueen sotilashallinnon johtajan Maksim Kozytskyin mukaan ohjus osui sähköasemaan puoli yhdeksältä aamulla. Vielä ei ole tietoa mahdollisista loukkaantuneista. Kozytskyin mukaan pelastustoimi on paikalla ja tulipalon sammutus on käynnissä.

Venäjän edellisessä rautatieasemaiskussa 8. huhtikuuta kuoli yli 50 ihmistä. Tuolloin isku kohdistui Itä-Ukrainassa sijaitsevaan Kramatorskiin.

Venäjän ulkoministeriö: Tulitauko Mariupoliin

Venäjä sanoo aloittavansa tulitauon Mariupolissa Azovstalin tehdasalueen ympärillä, jotta siviilejä saadaan evakuoitua alueelta.

Venäjän ulkoministeriön tiedotteen mukaan Venäjän joukot lopettavat sotatoimet, vetäytyvät turvalliselle etäisyydelle ja auttavat siviilien alueelta poistumisessa maanantaina kello 14 Moskovan aikaa. Tiedotteen mukaan siviilit kuljetetaan "heidän valitsemaansa suuntaan". Ukraina on aiemmin syyttänyt Venäjää ukrainalaisten pakkokuljetuksista Venäjälle.

Ulkoministeriön tiedotteessa lisätään, että ukrainalaisten tulisi osoittaa valmiutta evakuoinneille "nostamalla valkoiset liput" Azovstalissa. Tätä vaatimusta välitetään Azovstaliin radiokanavien kautta 30 minuutin välein.

Useat aiemmat yritykset evakuoida siviilejä ovat epäonnistuneet molempien osapuolten syytettyä toisiaan tulitauon rikkomisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut