Sään ääri-ilmiöt jylläsivät Euroopassa viime vuonna, keskilämpötila yli kaksi astetta normaalia korkeampi

Seurauksena olivat sekä mittaushistorian kuumin päivä että tuhoisat tulvat. Arktisella alueella lämpeneminen ylsi jo yli kolmeen celsiusasteeseen.

22.4. 10:46

Pariisi

Sään ääri-ilmiöt koettelivat Eurooppaa toden teolla viime vuonna. EU:n ilmastonmuutospalvelu Copernicuksen (Copernicus Climate Change Service) mukaan Euroopassa koettiin niin helleaaltoja, maastopaloja kun tuhoisia tulvia.

Copernicuksen mukaan keskimääräinen lämpötila Euroopassa oli viime vuonna yli kaksi celsiusasetta korkeampi esiteolliseen aikaan verrattuna. Koko maapallolla sama lämpötilan nousu oli keskimäärin 1,2 celsiusastetta.

Kahden asteen lämpenemistä on pidetty rajana, jonka jälkeen sään vaaralliset ääri-ilmiöt ovat yhä todennäköisempiä ja yleisempiä. Erityisen voimakasta lämpeneminen oli viime vuonna arktisella alueella, missä keskilämpötilaksi mitattiin yli kolme celsiusastetta enemmän kuin vertailuluku 1800-luvulta.

Euroopassa rekisteröitiin viime vuonna muun muassa mittaushistorian kuumin päivä, kun lämpömittari nousi Italian Sisiliassa 48,8 asteeseen. Helleaalto Välimeren alueella kesti viikkoja ja aiheutti esimerkiksi Kreikassa maastopaloja, jotka kärvensivät yhteensä yli 8  000 neliökilometrin suuruisen alueen taloineen päivineen.

Pohjoisemmassa Saksan ylle jämähtänyt matalapaine puolestaan sai aikaan rankkoja sateita. Maassa mitattiin historian suurin päiväkohtainen sademäärä heinäkuun puolivälissä. Seurauksena oli tulvia, jotka surmasivat joukoittain ihmisiä Saksan lisäksi Belgiassa ja aiheuttivat miljardien eurojen vahingot.

Sateita ruokki osaltaan se, että Itämeren pintalämpötila nousi paikoin jopa viisi celsiusastetta tavanomaisten korkeammaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut