CNN: Yhdysvallat valmistelee uutta aseapupakettia Ukrainalle – myös Norja toimitti lisää apua Ukrainalle

Norjan hallitus kertoo toimittaneensa Ukrainalle sata ranskalaisvalmisteista Mistral-ilmatorjuntaohjusta.

20.4. 20:52

Kiova

Yhdysvallat valmistelee uutta 800 miljoonan dollarin arvoista aseapupakettia Ukrainalle, kertoivat useat virkamieslähteet uutiskanava CNN:lle. Paketin hyväksymisen tarkemmasta aikataulusta ei ollut vielä tietoa keskiviikkona.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden myönsi jo aiemmin toimittajille, että maa aikoo lähettää lisää tykistökalustoa Ukrainaan.

Ukrainaan on jo saapunut Yhdysvaltain viime viikolla lupaamaa raskaampaa sotakalustoa aiemmasta 800 miljoonan dollarin arvoisesta aseapupaketista. Pakettiin kuului muun muassa helikoptereita, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja sekä kenttätykkejä.

Bidenin hallinto on antanut Ukrainalle puolustustukea ennen suunniteltua uutta pakettia yhteensä yli 3,2 miljardin dollarin edestä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi korosti jälleen länsimaisen aseavun merkitystä Ukrainan puolustukselle tiistai-iltana julkaistussa puheessaan.

–  Jos saisimme nyt kumppaneidemme tuleviksi viikoiksi suunnittelemaa apua, se pelastaisi tuhansia ihmishenkiä. Toivon, että kumppanimme ovat tietoisia tästä ja ymmärtävät, että jokaisella päivällä on merkitystä, Zelenskyi kertoi puheessa.

Pentagon: Ukrainalle on toimitettu lentokoneiden varaosia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö ilmoitti, että Ukrainalle on toimitettu lentokoneen varaosia maan ilmavoimien auttamiseksi.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby kertoi, että toisin kuin ministeriö oli aiemmin ilmoittanut, Yhdysvallat tai muut sen liittolaiset eivät ole toimittaneet Ukrainalle kokonaisia lentokoneita vaan ainoastaan koneiden varaosia.

Myös Norja toimitti Ukrainalle ilmatorjuntaohjuksia

Myös Norjan hallitus kertoo toimittaneensa Ukrainalle sata ranskalaisvalmisteista Mistral-ilmatorjuntaohjusta, kertoi uutistoimisto AFP. Norja vastaa toimituksellaZelenskyin maaliskuun lopussa maan parlamentille tekemään pyyntöön toimittaa Ukrainaan ilmatorjuntaohjuksia.

Maan puolustusministeriön mukaan ohjukset olivat aiemmin Norjan laivaston alusten aseistuksena.

Norja on jo aiemmin toimittanut Ukrainaan 4  000 panssarintorjunta-asetta sekä muuta pienempää sotakalustoa.

Myös Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock kertoi Saksan toimittaneen Ukrainalle panssarintorjuntaohjuksia sekä Stinger-ilmatorjuntaohjuksia. Hän sanoi kuitenkin, ettei Saksa halua kertoa yksityiskohtia asetoimituksistaan.

Britannian tiedustelutiedot: Venäjän etenemisessä haasteita

Venäjän joukkojen etenemiseen vaikuttavat edelleen ympäristölliset, logistiset ja tekniset haasteet sekä erittäin motivoituneet Ukrainan joukot, arvioi Britannian sotilastiedustelu tiistai-iltaisessa Ukraina-katsauksessaan.

Venäjän iskut Itä-Ukrainan Donbassin alueella ovat lisääntyneet, mutta brittien mukaan Ukrainan joukot ovat saaneet torjuttua useita Venäjän etenemisyrityksiä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut