Ruotsin viime päivien mellakoissa on loukkaantunut yhteensä 26 poliisia – ”He yrittivät tappaa poliiseja”

Mellakoitsijoiden väkivalta on kohdistunut pääasiassa poliisiin. Lisäksi muun muassa autoja ja roska-astioita on sytytetty tuleen. Poliisin mukaan kohteena oli poliisi ja yhteiskunta, ei äärioikeistopoliitikko.

Väkivaltaiset mellakat ovat jatkuneet Malmössä Ruotsissa läpi pääsiäisen. Tältä kaupungissa näytti sunnuntain vastaisena yönä.

18.4. 13:59

Jo useita päiviä kestänyt mellakointi jatkui jälleen Ruotsin Malmössä maanantain vastaisena yönä. Muutaman rauhallisen tunnin jälkeen mellakointi yltyi paikallista aikaa iltayhdentoista tienolla.

Poliisi käytti kyynelkaasua mellakoitsijoita vastaan. Tilanne rauhoittui vasta kolmen aikaan aamuyöstä.

Mellakoinnin yhteydessä sytytettiin jälleen useita tulipaloja ja poliiseja heiteltiin kivillä. Tapahtumista on poliisin mukaan monia rikosepäilyjä esimerkiksi ilkivallasta ja väkivaltaisesta mellakoinnista ja useita ihmisiä on otettu kiinni.

Joukossa on myös epäily törkeästä tuhopoltosta, sillä puolenyön jälkeen koulurakennus sytytettiin tuleen. Poliisin mukaan palo oli ”melko laaja” ja paikalle oli hälytettävä pelastuspalvelu. Vielä yöllä vahinkojen laajuudesta ei ollut tietoa.

Lisäksi useita autoja, renkaita ja roska-astioita sytytettiin tuleen. Poliisin tiedottajan mukaan pelastuspalvelu ei voinut vastata kaikkiin paloihin välittömästi turvallisuustilanteen vuoksi. Osan paloista annettiin roihuta, jos niiden ei nähty aiheuttavan leviämisvaaraa.

Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut sunnuntain mellakoinnissa.

Taustalla äärioikeistolaispoliitikon tapa polttaa Koraaneja

Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornberg puhui mellakoista puolilta päivin Suomen aikaa lehdistötilaisuudessa. Poliisi on saanut osakseen arvostelua siitä, ettei se ole pysäyttänyt mellakoitsijoita tai pidättänyt enempää ihmisiä paikan päällä.

Jo aiemmin julkaistussa lausunnossa Thornberg sanoi viime päivien mellakoiden olevan poikkeuksellisia ja huolestuttavia sekä lupasi vastatoimia.

Poliisi kertoi maanantaina tiedotustilaisuudessa, että yhteensä mellakoissa on loukkaantunut 26 poliisia ja 14 siviiliä. Lisäksi pariakymmentä poliisiautoa on vahingoitettu.

Tilaisuudessa poliisiylijohtaja Anders Thornberg kuvaili tapahtumia ”pahemmiksi kuin väkivaltaiset mellakat” ja sanoi, ettei kyse ollut ”tavallisista vastamielenosoittajista”.

"He yrittivät tappaa poliiseja”, hän sanoi.

Joissakin tapauksissa voi Thornbergin mukaan olla kyse murhan yrityksistä. Joka tapauksessa epäillyt rikokset ovat hänestä ”äärimmäisen vakavia”.

Väkivaltaan lietsottiin Ruotsin poliisijohdon mukaan ulkomailta

Mellakat alkoivat useissa Ruotsin kaupungeissa sen jälkeen kun tanskalaisen äärioikeistopuolueen johtaja Rasmus Paludan aloitti ”vaalikiertueensa” Ruotsissa ja poltti tapahtumissaan Koraaneita. Paludan on viime päivinä joko vieraillut tai ilmoittanut vierailevansa eri kaupungeissa Ruotsissa, mistä on seurannut väkivaltaisia mellakointia ja ilkivaltaa.

Joitakin kymmeniä ihmisiä on otettu kiinni, ja alle parikymmentä poliisia on loukkaantunut.

Sunnuntaina Paludan ei lopulta näyttäytynyt tilaisuuksissa, joita hän oli ilmoittanut järjestävänsä. Hän ilmoitti iltapäivällä Facebook-sivullaan, että oli päättänyt perua mielenilmauksensa. Paludanin mukaan poliisi on osoittanut ”olevansa täysin kykenemätön suojelemaan itseään ja minua”.

Poliisi epäili sunnuntaina, ettei Paludan koskaan aikonutkaan saapua paikalle.

Poliisijohtoon kuuluva Jonas Hysing sanoi tiedotustilaisuudessa, että poliisilla on tietoa sosiaalisessa mediassa levinneestä väkivaltaan yllyttämisestä poliisia vastaan. Yllytys on hänen mukaansa peräisin Ruotsin ulkopuolelta.

"Monikin asia puhuu sen puolesta, että poliisi oli kohteena, ei niinkään tapahtumien järjestäjä”, Hysing sanoi viitaten Paludaniin.

Thornberg painotti, että vielä ei ole varmaa, että väkivaltaisuudet ovat ohi, eikä tulevien öiden tapahtumista tiedetä. Hän sanoi poliisin olevan nyt varpaillaan.

Täydennykset 18.4.2022 kello 11.54 ja kello 13.24: Muokattu poliisijohtoa koskevat osuudet tekstiin ja otsikkoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut