Venäjän takaraja ukrainalaisjoukoille antautua Mariupolissa umpeutui, Ukrainan mukaan sotilaat aikovat taistella "loppuun asti"

Presidentti Zelenskyi sanoi aiemmin, että rauhanneuvottelut ovat ohi, jos sotilaat tapetaan.

Tuhoutuneita asuinrakennuksia Mariupolin kaupungissa kuvattuna 17. huhtikuuta.

17.4. 20:13

Kiova

Ukrainan pääministerin mukaan ukrainalaisjoukot piiritetyssä Mariupolin satamakaupungissa eivät aio antautua. Venäjä oli aiemmin asettanut joukoille takarajan laskea aseensa sunnuntai-iltapäivään mennessä.

Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal sanoi yhdysvaltalaisen ABC-kanavan haastattelussa, että Venäjä ei ole saanut Mariupolia kokonaan vallattua.

”Kaupungissa on edelleen joukkojamme, sotilaitamme. Ja he taistelevat loppuun saakka”, Shmyhal sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi varoitti aiemmin, että jos Venäjä tappaa kaupunkia puolustavat ukrainalaissotilaat, rauhanneuvottelut lähes kaksi kuukautta kestäneen sodan lopettamiseksi päättyvät.

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Ukrainan ja Venäjän välillä ei ole viime aikoina ollut diplomaattista yhteydenpitoa. Kuleba sanoi yhdysvaltaisen CBS News -kanavan haastattelussa, että Mariupolin tilanne saattaa muodostua esteeksi neuvotteluille.

Uudet iskut Harkovaan vaativat kuolonuhreja

Venäjä on keskittänyt joukkojaan Ukrainan itäosiin vedettyään sotilaansa pois Pohjois-Ukrainasta. Sunnuntaina iskut Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa vaativat paikallisten viranomaisten mukaan ainakin viisi kuolonuhria.

Ukrainan viranomaiset ovat vedonneet idässä Donbassin alueella oleviin ihmisiin, jotta nämä pakenisivat Venäjän hyökkäystä maan länsiosiin. Sunnuntaina evakuoinnit Ukrainan itäosista jouduttiin keskeyttämään, koska Ukrainan varapääministerin Iryna Vereshtshukin mukaan Venäjän kanssa ei saatu aikaan sopua tulitauosta evakuointireiteille.

Zelenskyi: Ukraina ei luovuta alueita idässä

Presidentti Zelenskyi sanoi yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n haastattelussa, että Ukraina ei aio antaa Venäjälle alueita Itä-Ukrainasta saadakseen sodan loppumaan.

”Koska en luota Venäjän asevoimiin tai Venäjän johtoon -- vaikka he pystyisivät saamaan Donbassin haltuunsa, se ei tarkoita, etteivätkö he jatkaisi (taas) pidemmälle kohti Kiovaa”, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi toivoi haastattelussa myös, että Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vierailisi Ukrainassa.

”Luulen, että hän aikoo tulla, mutta se on tietysti hänen ratkaisunsa, ja riippuu turvallisuustilanteesta. Mutta koska hän on Yhdysvaltojen johtaja, hänen pitäisi tulla tänne katsomaan (tilannetta).”

Biden sanoi muutama päivä sitten, että Yhdysvallat harkitsee korkea-arvoisen edustajan lähettämistä Ukrainaan tuenosoituksena maan hallinnolle. Lähteiden mukaan Biden ei olisi kuitenkaan itse lähdössä, vaan todennäköisesti Ukrainaan matkustaisi puolustusministeri Lloyd Austin tai ulkoministeri Antony Blinken.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut