EU-pakotteita pakenevat venäläiset ja valko­venäläiset rekat muodostivat jopa 80 kilo­metrin jonon Puolan rajalle

Venäläisiä ja valkovenäläisiä rekkoja koskevat EU-pakotteet tulivat voimaan lauantaina.

17.4. 16:10

Puolan ja Valko-Venäjän rajalle muodostui lauantaina pitkä jono, kun venäläiset ja valkovenäläiset rekat pyrkivät ulos EU-alueelta.

EU:n uudet Venäjän vastaiset pakotteet sallivat vain lääkkeitä, postia ja polttoainetta kuljettavien rekkojen pääsyn EU-maihin.

Uutistoimisto Reutersin lauantaina kuvaamalla videolla näkyy, kuinka rekat jonottavat Kukuryki-Kozłowiczyn rajanylityspaikalle vain tunteja ennen kuin EU:n pakotteet tulivat voimaan.

Lauantaina illalla jono oli 80 kilometriä pitkä. Reutersin mukaan jonotusajat venyivät jopa 33 tuntiin. Osa kuljettajista arveli, ettei tule pääsemään rajan yli ajoissa.

“Matkaa on vielä monta kilometriä… eli ei se ole realistista”, valkovenäläinen kuljettaja sanoi Reutersille.

Sunnuntaina aamuyöstä jonot olivat lyhentyneet kahdella rajanylityspaikalla 12 tuntiin, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Rekkoja oli rajalla vielä 230–400, BBC arvioi. Lisäksi EU-alueella on arvioitu olevan yhä tuhansia ajoneuvoja, joita pakotteet koskevat.

Ei ole selvää, mitä EU-alueelle jumiin jääneille rekoille tapahtuu.

Periaatteessa EU-maat voisivat takavarikoida rekat. BBC:n haastatteleman puolalaisviranomaisen mukaan huolena kuitenkin on, että Venäjä ja Valko-Venäjä takavarikoivat kostoksi kotimatkalla olevat puolalaisrekat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut