Notre Damen alta paljastui lyijysarkofagi ja satoja aarteita – ”Täysin odottamatonta”, kommentoi pääarkeologi

Osa Notre Damen lattiaa päätettiin avata kirkossa riehuneen tulipalon jälkeen.

Notre Damen lattian keskiosa avattiin remontin yhteydessä.

16.4. 17:32

Pariisin maailmankuulun Notre Damen katedraalin lattian alta on paljastunut lyijysarkofagi ja satoja muita arkeologisia aarteita, kertoo uutistoimisto AFP.

Notre Dame paloi päivälleen kolme vuotta sitten 15. huhtikuuta 2019. Muun muassa kirkon ikoninen torni tuhoutui pahasti. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on luvannut, että kirkko avataan uudestaan yleisölle vuonna 2024.

Ennen tornin korjausta osa kirkon lattiaa oli avattava sen varmistamiseksi, että painavat rakennustelineet on turvallista rakentaa sen päälle.

Kaivauksesta on löytynyt keskiaikaisia patsaita, veistoksia, hautoja ja kirkon alkuperäisen kuoriaidan osia. Kuoriaita erotti keskiaikaisissa kirkoissa papin ja kuoron seurakunnasta, ja Notre Damen kuoriaidan luultiin enimmäkseen kadonneen, kertoo brittilehti The Guardian.

Arkeologiryhmä joutuu työskentelemään nopeasti, sillä katedraali halutaan avata yleisölle viiden vuoden sisällä palosta.

Ranskalaisasiantuntijoiden mukaan löytö on ”merkittävä ja tunteikas”.

”Löysimme kaikki nämä rikkaudet vain 10–15 sentin syvyydestä lattialaattojen alta. Se oli täysin odottamatonta”, kommentoi pääarkeologi Christophe Besnier The Guardianin mukaan.

”Se oli tunteikas hetki. Yhtäkkiä meillä oli useita satoja esineitä pienistä sirpaleista suuriin kappaleisiin, veistettyjä käsiä, jalkoja, kasvoja, koristeita ja kasveja. Joissakin esineissä on yhä värit tallella.”

Arkeologit arvioivat, että esineitä löytyisi vielä sadoittain lisää, jos lattiaa avattaisiin laajemmalta alueelta.

Lattian alta paljastui patsaita, jotka kuuluivat katedraalin alkuperäiseen kuoriaitaan.

Työmiehet löysivät lyijysarkofagin 20 metrin syvyydestä 1800-luvulta peräisin olevan lämmitysputkiston keskeltä. Sarkofagin epäillään kuitenkin olevan vanhempi, noin 1300-luvulta. Sarkofagi löytyi maakasasta, jossa oli myös 1300-lukulaisia huonekaluja.

Sarkofagia on tutkittu kameralla ja sen tiedetään sisältävän luurangon, kangasta ja joitakin esineitä. Luurangon pää lepää lehtityynyllä.

Lattian alta löytynyt goottilaista rakennusta esittävä koriste.

Sarkofagi tuotiin ulos kirkosta torstaina, ja seuraavaksi se aiotaan avata, kertoivat ranskalaisarkeologit INRAP-instituutin tiedotustilaisuudessa torstaina.

Tutkijat pyrkivät selvittämään luurangon sukupuolen, iän ja terveydentilan, kommentoi Besnier.

”Jos käy ilmi, että luuranko on keskiajalta, kyseessä on hyvin erikoinen hautaustapa”, Besnier sanoi tiedotustilaisuudessa AFP:n mukaan.

Hautaustavan ja -paikan perusteella vainaja on aikansa eliitin edustaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut