CNN: Moskvan uppoaminen kova isku Venäjän laivaston vahvuudelle Mustallamerellä, arvioi Yhdysvaltain puolustusministeriö

Ministeriön mukaan on mahdollista, että ukrainalaiset olisivat väitteidensä mukaisesti osuneet alukseen ohjuksella.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskva on uponnut. Uppoamissyistä on ristiriitaisia tietoja, mutta isku on merkittävä tappio venäläisjoukoille.

15.4. 7:24

Harkova

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskvan uppoaminen on kova isku laivaston vahvuudelle Mustallamerellä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby uutiskanava CNN:n mukaan.

Venäjä on kiistänyt Ukrainan väitteet ohjusiskusta Moskvaa vastaan ja väittänyt sen sijaan, että laivalla syttyi tulipalo, joka levisi ammusvarastoon.

Yhdysvaltain ei ole onnistunut varmentaa uppoamisen tarkkaa syytä, mutta ukrainalaisväitteitäkään ei voida Kirbyn mukaan osoittaa vääriksi.

”On ehdottomasti uskottavaa ja mahdollista, että he oikeasti osuivat alukseen Neptune-ohjuksella tai ehkä muullakin, Kirby sanoo ja tarkentaa Neptune-merimaaliohjusten kantaman ainakin riittävän siihen, että ohjukset olisivat yltäneet Moskvaan saakka.”

Ria Novostin Venäjän puolustusministeriöltä saaman tiedon mukaan alus upposi, kun sitä yritettiin hinata myrskyssä pahasti vaurioituneena satamaan.

”Koska aluksen runko oli vaurioitunut pahoin, se menetti vakautensa, kun sitä oltiin hinaamassa määräsatamaan. Vauriot syntyivät tulipalosta ja ammusten räjähtämisestä. Koska merellä oli kova myrsky, alus upposi”, puolustusministeriö kertoi Ria Novostin mukaan.

”Ei anna kovin hyvää arvosanaa Moskvan miehistön toiminnasta”

Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Iiro Penttilä sanoi aikaisemmin torstaina STT:n haastattelussa, että aluksen uppoaminen Mustallamerellä olisi suuri symbolinen tappio Venäjälle.

Jos aluksen tuhon syyksi paljastuvat Ukrainan kertoman mukaisesti Neptune-merimaaliohjukset, ei se Penttilän mukaan anna kovin hyvää arvosanaa Moskva-aluksen miehistön toiminnasta.

”Aluksella ei ole oltu ihan hereillä iskun aikana. Ehkä he eivät ole osanneet odottaa tätä uhkaa”, Penttilä pohtii.

Moskva on ollut hyvin varustettu puolustautumaan ohjuksia vastaan. Laivalla on Penttilän mukaan muun muassa S-300-ilmatorjuntajärjestelmä, johon kuuluu 64 ohjusta.

Moskva oli tapetilla jo aivan sodan alussa, kun se uhkaili ukrainalaisia Käärmesaaren puolustajia, jotka vastasivat haistattelemalla. Mielialoja nostattaneen tapahtuman kunniaksi Ukrainan posti julkaisi vastikään uuden postimerkin, jossa merisotilas esittää sotalaivalle tunnetun keskisormitervehdyksen. Käärmesaaren puolustajat otettiin lopulta vangeiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut