CIA:n johtaja varoittaa epätoivoisen Putinin voivan tarttua ydinaseisiin Venäjän Ukrainassa kokemien takaiskujen myötä

William Burns kuitenkin alleviivaa, ettei ole nähnyt käytännön todisteita sellaisesta joukkojen sijoittelusta tai aseiden siirtämisestä, joka viittaisi ydinaseuhan välittömyyteen.

CIA:n johtaja William Burns varoittaa Venäjän ydinaseista, mutta muistuttaa, ettei vielä ole näkynyt merkkejä niiden mahdollisesta käyttöönotosta Ukrainan sodan edetessä. Arkistokuva.

15.4. 7:19

Harkova

Venäjän presidentti Vladimir Putin voi epätoivoissaan turvautua esimerkiksi taktisten ydinaseiden käyttämiseen, varoittaa Yhdysvaltain tiedusteluvirasto CIA:n johtaja William Burns. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja New York Times.

Burns pohjaa varoituksiaan Putinin ja Venäjän johdon mahdolliseen epätoivoisuuteen sekä Venäjän hyökkäyssodassaan Ukrainassa kokemiin takaiskuihin.

Burnsin mukaan sitä mahdollisuutta, että Venäjä turvautuisi ydinaseiden käyttämiseen, ei tule ottaa kevyesti. Hänen mukaansa Yhdysvallat on erittäin huolissaan mahdollisesta rajoitetusta ydinaseiskusta.

Hän kuitenkin alleviivaa, ettei ole nähnyt käytännön todisteita sellaisesta joukkojen sijoittelusta tai aseiden siirtämisestä, joka viittaisi ydinaseuhan välittömyyteen.

Putin on uhkaillut ydinaseilla toistuvasti ja Venäjä väitti jo pian hyökkäyksen aloitettuaan asettaneensa ydinasejoukkonsa valmiuteen.

Venäjällä on useita taktisia ydinaseita, joiden tuhovoima on pienempi kuin ydinpommilla, jonka Yhdysvallat pudotti Japanin Hiroshimaan toisen maailmansodan lopulla.

Venäläisessä sotilasopissa on eräänlainen kärjistämällä liennyttämisen periaate. Sitä soveltaen maa voisi laukaista verrattain matalan tuhovoiman ydinaseen saadakseen etulyöntiaseman, jos asiat alkaisivat mennä huonompaan suuntaan tavanomaisessa sodassa lännen kanssa.

Tämä hypoteesi pitää kuitenkin sisällään ajatuksen sotilasliitto Naton sotilaallisesta väliintulosta Ukrainassa. Burns painottaa, ettei tämä mahdollisuus ole Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan pöydällä.

Aiemmin Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettiläänä toiminut Burns käytti Putinista nimitystä ”koston apostoli”. Ex-lähettiläs kuvaili Putinin seisseen vuosia epäkohtien, kunnianhimon ja epävarmuuden keskellä – yhdistelmä, jota Burns puolestaan kuvaili tulenaraksi.

”Joka päivä Putin osoittaa, että heikentyvät vallat voivat olla vähintään niin hajottavia kuin nousevatkin”, Burns sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut