Etyjin valtuuskunta löysi merkkejä Venäjän ihmisoikeusloukkauksista Ukrainassa

Tarkempi arvio ei onnistunut.

Kuvituskuva. Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry järjesti Ukrainan Mariupolissa kuolleiden lasten muistotilaisuuden Kansallisteatterin edustalla Helsingissä 10. huhtikuuta 2022.

13.4. 20:44

Washington

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) valtuuskunta on löytänyt merkkejä Venäjän sotilaiden Ukrainassa tekemistä ihmisoikeusrikkomuksista. Kolmen asiantuntijan valtuuskunta julkisti keskiviikkona tutkimusraporttinsa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden (IHL) loukkauksista Ukrainassa.

Selvitys sai alkunsa, kun 45 Etyjin jäsenmaata käynnisti Moskovan mekanismina tunnetun prosessin maaliskuun alussa. Venäjä kuitenkin ilmoitti pitävänsä prosessia suurelta osin vanhentuneena ja tarpeettomana.

Asiantuntijaryhmän mukaan Venäjän kannasta selvitykseen seurasi, että yksityiskohtainen arvio useimmista humanitaarisen oikeuden rikkomista koskevista väitteistä ei ollut mahdollista.

Siitä huolimatta valtuuskunta totesi löytäneensä selviä merkkejä Venäjän joukkojen IHL-rikkomuksista. Jos Venäjä olisi kunnioittanut humanitaarisia velvoitteitaan, esimerkiksi sairaaloissa kuolleiden tai loukkaantuneiden siviilien määrä olisi pysynyt paljon pienempänä ja huomattavasti vähemmän rakennuksia olisi vaurioitunut tai tuhoutunut.

Moskovan mekanismia on käytetty kymmenen kertaa sitten sen hyväksymisen vuonna 1991. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan sitä käytettiin edellisen kerran Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksien tutkimiseen vuonna 2020.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut