Ukrainan mukaan Mariupolin puolustajat pitävät edelleen pintansa

Venäjä kertoi tuhannen ukrainalaissotilaan antautuneen viikkokausia piiritettynä olleessa kaupungissa. Ukrainan mukaan väite ei pidä paikkaansa.

Mariupolin kaupunkia ilmasta kuvattuna 12. huhtikuuta 2022.

13.4. 20:37

Kiova/Helsinki/Pariisi

Viikkokausia piiritettynä ollut Mariupolin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa vaikutti keskiviikkona edelleen pitävän pintansa venäläisten hyökkäyksiä vastaan.

Kaupungin paikallisviranomaisten yleisradioyhtiö BBC:lle antamien tietojen mukaan kaupungin puolustajien hallussa ovat edelleen satama, terästehdas sekä osia kaupungin itä- ja keskiosista.

Venäjän puolustusministeriö ilmoitti keskiviikkona, että Mariupolissa olisi antautunut yli tuhat Ukrainan sotilasta. Antautuneiden joukossa oli ministeriön mukaan 160 upseeria ja viitisenkymmentä naista. Ukrainan mukaan tieto ei pidä paikkaansa.

Tietoja antautumisesta tai siitä, että Ukraina pitää edelleen hallussaan osia Mariupolista, ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Mariupolista ei keskiviikkonakaan saatu avattua humanitaarisia käytäviä asukkaiden evakuointeja varten, kertoi Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk.

Kaupungissa arvellaan edelleen olevan kymmeniätuhansia ihmisiä epätoivoisissa oloissa.

Butshasta löytynyt jo yli 400 ruumista

Venäjän joukkojen vetäydyttyä Kiovan ympäristöstä ja siirryttyä keskittymään Donbassin alueelle Itä-Ukrainassa Kiovan ympäristöstä paljastuu yhä enemmän raakuuksia.

Butshan kaupungissa on ukrainalaisviranomaisten mukaan tähän mennessä löytynyt yhteensä 403 ihmisen ruumiit, jotka Venäjän joukkojen uskotaan surmanneen viikkoja kestäneen miehityksensä aikana. Venäläisjoukkojen on myös kerrottu raiskanneen 25 naista.

Tiedot päivitti Guardianin mukaan Butshan kaupunginjohtaja Anatoli Fedoruk. Vaikka kaupunki valmistautui asukkaidensa paluuseen, Fedoruk sanoi, että vielä on liian aikaista palata Butshaan.

”Se, mitä ihmiset löytävät kodeistaan, on järkyttävää, ja he tulevat muistamaan venäläismiehittäjät hyvin pitkän aikaa”, Fedoruk sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Satoja ihmisiä kadonnut myös Gostomelissa

Ruumiita kaivettiin esiin tutkittaviksi myös Gostomelissa lähellä Kiovaa. Paikallisviranomaiset Gostomelissa kertoivat noin 400 ihmisen kadonneen. Yksi Gostomelissa surmatuista oli kaupunginjohtaja, joka oli jakamassa avustustarvikkeita, kun hänet ammuttiin.

”Voi olla, että kaikkia ruumiita ei löydetä”, sanoi syyttäjä Andryi Tkatsh.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan raportit raiskauksista ovat lisääntyneet viime päivien aikana. Hänen mukaansa raiskattujen joukossa olisi jopa lapsia.

YK ja useiden maiden johtajat ovat vaatineet sotarikosten tutkimista Ukrainassa sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli järkyttäviä tietoja venäläisjoukkojen tekemistä raakuuksista. Ne ilmenivät, kun venäläisjoukot olivat vetäytyneet Butshasta sekä muilta Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

Myös Itä-Ukrainassa pommitukset jatkuivat kiivaina, ja Ukrainan johto kehotti siviilejä pakenemaan Donbassin alueelta Venäjän joukkojen tieltä. Ihmiset pakenevat sankoin joukoin Kramatorskista ja Slovjanskista junilla ja busseilla.

”Tämä on epäinhimillistä. Putin on fasisti. En tiedä, miksikä häntä tulisi kutsua, itse piruksi”, sanoi miehensä kanssa paennut 82-vuotias Valentina Oleynikova uutistoimisto AFP:lle.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut