Mariupolin puolustus murtumassa – separatistien mukaan kaupungin satama on jo vallattu

Ukrainan sotilaiden ammukset Mariupolissa ovat loppumassa. Zelenskyin mukaan kaupungissa on kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

Mariupolin puolustus on murtumassa. Kaupunki on pahasti raunioilla.

11.4. 19:34

Kiova

Ukrainassa Mariupolin satamakaupunkia viikkokausia puolustaneet sotilaat kertoivat maanantaina olevansa menettämässä kaupungin.

Venäjän tukemat separatistit ilmoittivat maanantaina kaupungin sataman olevan jo heidän hallussaan, venäläinen Ria Novosti uutisoi. Mariupolin satamakaupunki Etelä-Ukrainassa on venäläisille strategisesti tärkeä, koska maayhteys Krimiltä Itä-Ukrainaan edellyttää kaupungin valtaamista.

”Tämän päivän taistelu jäänee viimeiseksi, koska ammukset ovat loppumassa. Se merkitsee kuolemaa osalle meistä ja vankeutta lopuille, kirjoitti kaupunkia puolustavan 36. merijalkaväkiprikaatin edustaja Facebookissa.”

Facebook-päivityksen mukaan yli puolet Ukrainan taistelijoista on haavoittuneita.

”Ne, joilla on vielä raajat tallella, palaavat taistelemaan. Jalkaväki on kaatunut, ja tulitaisteluita käyvät nyt tykkimiehet, ilmatorjunta, radistit, autonkuljettajat, kokit ja jopa soittokunta”, päivityksessä sanottiin.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Mariupolissa on todennäköisesti kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä.

”Venäläiset ovat tuhonneet Mariupolin täysin ja polttaneet sen tuhkaksi. Vähintään kymmenientuhansien Mariupolin asukkaiden on täytynyt kuolla”, presidentti sanoi.

Brittiministeriön mukaan Donetskissa käytetty fosforiammuksia

Venäläisjoukkojen odotetaan edelleen jatkavan hyökkäyksiään liikenneyhteyksiä vastaan, jotta tavaravirrat ulkomailta Ukrainaan saataisiin katkaistua, kertoi Ukrainan armeija päivittäiskatsauksessaan yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Ukrainan mukaan venäläisjoukot saattavat myös ryhtyä ”provokatiivisiin toimiin” Venäjä-mielisellä Transnistrian alueella Moldovassa, jotta Venäjä voisi syyttää Ukrainaa hyökkäyksestä naapurimaahansa.

Donetskin ja Luhanskin alueella Ukraina kertoi torjuneensa neljä venäläisten hyökkäystä kuluneen vuorokauden aikana. Myös Britannian puolustusministeriö vahvisti Ukrainan torjuneen hyökkäyksiä alueella.

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on käyttänyt fosforiammuksia Donetskissa. Samoin venäläiset käyttävät runsaasti ohjaamattomia pommeja, mikä lisää entisestään siviiliuhrien määrää.

Valkoisen fosforin käyttö siviilialueilla on kielletty Geneven sopimuksella vuonna 1980. Fosforiammusten tahallinen käyttö siviilialueilla on sotarikos.

Kiovan läheltä löydetty satoja ruumiita

Ukrainan pääkaupungin Kiovan lähialueilta on löytynyt jo yli 1 200 venäläisjoukkojen tappamaa ihmistä, kertoi valtakunnansyyttäjä Iryna Venediktova.

Venäläisjoukkojen siviiliväestöön kohdistama terrori alkoi paljastua sen jälkeen kun joukot vetäytyivät Kiovan ympäristöstä viime viikolla. Muun muassa Butshasta ja Borodjankasta on löytynyt joukkohautoja, ja alueen asukkaat ovat kertoneet kidutuksista ja raiskauksista.

Venäläiset ovat kiistäneet tiedot siviiliväestöön kohdistetuista raakuuksista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut