Tämä tiedetään Kramatorskin tuhoisasta asema­iskusta, josta Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan – ”Näin veristen ihmisten tulevan asemalle ja ruumiita oli kaikkialla”

Kramatorskin pormestarin mukaan sairaala ei pysty hoitamaan kaikkia haavoittuneita. Osalla uhreista ei ole käsiä tai jalkoja.

Ukrainalaiset poliisit tutkivat ohjuksen jäännöksiä Kramatorskin aseman lähistöllä perjantaina. Ohjuksen kylkeen on kirjoitettu venäjäksi ”lasten puolesta”.

9.4. 7:36 | Päivitetty 9.4. 8:43

Kymmeniä ihmisiä kuoli ja loukkaantui Kramatorskin kaupungissa Donetskin alueella rautatieasemalle tehdyssä iskussa perjantai­aamuna, ukrainalais­viranomaiset kertovat. Ukraina ja Venäjä syyttävät iskusta toisiaan.

Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan iskussa kuoli 50 ihmistä, joista viisi oli lapsia. Jopa kolmesataa ihmistä on loukkaantunut, presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi.

Iskussa tuhoutui ilmeisesti myös ainoa Kramatorskin alueelta länteen vievä rautatie. Paikallis­viranomaisten mukaan jopa 4 000 ihmistä odotti asemalla evakuointia. Kyrylenkon mukaan evakuointi jatkuu tuhoista huolimatta.

Uutistoimisto Reuters ei ole voinut riippumattomasti vahvistaa, mitä Kramatorskissa on tapahtunut.

Pelastushenkilöstöä Kramatorskin iskun uhrien luona perjantaina.

Ukrainan poliisin mukaan isku osui aseman ruuhkaiseen odotustilaan, jossa sadat ihmiset odottivat evakuointia pois kaupungista, Ukraina 24 -uutiskanava kertoo Telegram-kanavallaan.

”Tämä on ainoa Ukrainan hallussa oleva poistumistie rautateitse muun muassa Slovjanskista, Kramatorskista ja Lymanista”, Ukrainan rautateiden johtaja Oleksandr Kamyšin sanoi Ukrainska Pravdan mukaan.

”Reitti on tällä hetkellä ainoa elämäntie tuhansille kansalaisillemme.”

Uutistoimisto AFP kertoo, että päivällä maassa makasi kolmisenkymmentä ruumista, joilla oli kaikilla yllään siviilivaatteet. Ruumiit oli koottu yhteen paikkaan muovisten suojapeitteiden alle.

”Olin aseman sisällä. Kuulin kaksi räjähdystä. Ryntäsin seinää vasten suojaan”, kertoi Kramatorskissa ollut Natalia AFP:lle.

”Näin veristen ihmisten tulevan asemalle ja ruumiita oli kaikkialla maassa. En tiedä, olivatko he vain haavoittuneita vai kuolleita.”

Reutersin videolla maassa näkyy muun muassa verinen pehmolelu ja korissa istuva lemmikkikaniini.

Kramatorskin pormestari Oleksandr Hontšarenko sanoo verkkolehti Meduzan mukaan, että kaupungin sairaala ei pysty hoitamaan kaikkia haavoittuneita. Hänen mukaansa osalla uhreista ei ole käsiä tai jalkoja.

Presidentti Zelenskyi otti iskun esille Suomen eduskunnalle perjantaina pitämässään puheessa. Hänen mukaansa asemalla ei ollut Ukrainan joukkoja.

”Tämä on tavallinen rautatieasema, tavallisessa kaupungissa. Näin Venäjä puolustaa Donbasia, näin he sanovat puolustavansa venäjänkielisiä.”

Kansainväliset mediat ovat julkaisseet kuvia, joissa kerrotaan olevan Venäjän ampuman ohjuksen jäännöksiä. Kuvissa ohjuksen kyljessä lukee venäjäksi ”za detei” eli lasten puolesta.

Kyseessä on mediatietojen mukaan lyhyen kantaman ballistinen Totška-ohjus. Reutersin haastattelema Yhdysvaltain puolustus­ministeriön Pentagonin virkamies­lähde uskoo myös, että Venäjä käytti iskussa Totška-ohjusta.

Länsimaissa Totška-ohjusjärjestelmä tunnetaan nimillä SS-21 ja Scarab. Ohjus voidaan ampua kohteeseen 650 kilometrin päästä, ja se on melko epätarkka.

Kramatorskissa kuvatun ohjuksen jäänteitä. Rungossa lukee venäjäksi ”lasten puolesta”.

Donetskin kuvernööri Kyrylenko puolestaan sanoi Meduzan mukaan, että ohjus ammuttiin venäläisestä Iskander-ohjus­järjestelmästä ja se kantoi rypälepommeja.

Reuters ei ole pystynyt vahvistamaan väitteitä.

Rypälepommien käyttö on kielletty Oslon sopimuksella vuodelta 2008. Venäjä ei ole allekirjoittanut sopimusta, mutta se on aiemmin kiistänyt käyttäneensä rypälepommeja Ukrainassa.

Venäjän puolustusministeriö väittää, että ukrainalaisjoukot laukaisivat ohjuksen Dobropilljasta noin 45 kilometriä Kramatorskista lounaaseen. Ministeriön mukaan Ukraina olisi halunnut käyttää kaupungista lähteviä väkijoukkoja ”ihmiskilpenä” joukkojensa asemien puolustamiseen.

Kyrylenkon mukaan Venäjä tähtäsi tietoisesti siviileihin. Venäjä on koko sodan ajan kiistänyt tähtäävänsä siviilikohteisiin.

Ukrainalaissotilaat lastasivat ruumiita sotilasajoneuvoon Kramatorskin iskun jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kutsui Kramatorskin iskua ”kauhistuttavaksi hirmuteoksi” ja kertoi, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista aseellisesti.

”Yhdysvallat on asettanut ensisijaisen tärkeään asemaan kriittisten sotilaallisten voimavarojen toimittamisen Ukrainalle, jotta se voi puolustautua Venäjän hyökkäystä vastaan.”

Britannia lupasi iskun jälkeen lähettävänsä lisää ”korkean tason sotilaskalustoa” Ukrainaan. Pääministeri Boris Johnson kertoi perjantaina, että aseapuun kuuluu Starstreak-ilmatorjunta­ohjuksia ja 800 panssarin­torjunta­ohjusta.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsui iskua vastenmieliseksi.

”Ukrainalaiset siviilit pakenevat kaikkein pahinta. Heidän aseensa? Lastenvaunuja, nukkeja ja matkatavaroita. Tänä aamuna Kramatorskin asemalla lähteviä perheitä kohtasi kauhu”, Macron kirjoitti Twitterissä.

Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell tuomitsivat iskun.

”Tämä on taas yksi yritys sulkea pakoreitit niiltä, jotka pakenevat tätä oikeuttamatonta sotaa”, Kiovassa vieraileva Borrell sanoi Twitterissä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut