Stoltenberg arvioi Naton toivottavan Suomen varsin nopeasti tervetulleeksi, jos Suomi jättää jäsenyyshakemuksen

Jos Suomi päättää hakea sotilasliitto Naton jäsenyyttä, suojaa voitaisiin saada liittymisprosessin odotteluajalle.

7.4. 21:12

Bryssel

Poliittinen päätös Suomen mahdollisesta jäsenyydestä sotilasliitto Natossa voitaisiin tehdä nopeasti, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hän ei halua arvioida tarkemmin, menisikö siihen päiviä vai viikkoja.

Jos Suomi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä, hakemus arvioitaisiin Naton neuvostossa.

”Itse päätös siitä, että Suomi toivotetaan tervetulleeksi Natoon, voidaan tehdä varsin nopeasti”, Stoltenberg sanoi pohjoismaisen median haastattelussa torstaina.

Naton neuvoston kannan jälkeen asia olisi hyväksyttävä vielä 30 Nato-maan kansallisissa parlamenteissa, mihin kuluisi joitakin kuukausia.

Stoltenberg arvioi, että neuvoston tervetulotoivotusten myötä Suomi voisi saada poliittista suojelua sille väliajalle, joka hyväksymisprosessissa kuluu. Stoltenberg ei kuitenkaan ennakoinut tarkemmin, millaista turvaa tämä suojelu voisi käytännössä tarkoittaa.

Suomelle tarjottu turvallisuusapua

Brysselissä Naton ulkoministerikokoukseen osallistunut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi torstaina hieman Stoltenbergiä suoremmin, että Suomelle on esitetty alustavia tarjouksia turvallisuusavusta, jos Suomi päättäisi hakea sotilasliiton jäsenyyttä.

Haavisto on keskustellut turvallisuustilanteesta kahdenvälisesti useiden kollegojensa kanssa.

”Keskeiset Naton jäsenmaat ymmärtävät tällaisen tilanteen, maailmanpoliittiseen tilanteeseenkin liittyen, että jos jokin maa nyt hakee Naton jäsenyyttä, niin ei voida ajatella, että siihen väliin tulisi sellainen turvallisuusuhka, jolla pyrittäisiin sitä Naton jäsenyyshakemusta jollain tapaa häiritsemään tai estämään”, Haavisto kertoi lehdistötilaisuudessaan torstaina.

Haavisto arvioi, että Nato-maissa ymmärretään hyvin tämä pulma jäsenyyden hakemisen ja jäseneksi hyväksymisen välisestä niin sanotusta harmaasta ajasta.

Intensiivisempää yhteistyötä mietitään eri maissa

Haavisto ei eritellyt tarkemmin, millaista apua ja mitkä maat ovat sitä Suomelle tarjonneet. Hän nosti kuitenkin esimerkiksi, että Ranska on aiemmin kertonut intensiivisen strukturoidun dialogin aloittamisesta Suomen kanssa.

”Se esimerkkinä vaan siitä, että yksittäiset Naton jäsenmaat, sekä EU-maat että EU:n ulkopuolella olevat maat, miettivät jo tätä, miten tekevät intensiivisempää yhteistyötä Suomen kanssa, ehkä juuri tänä väliaikana”, Haavisto muotoili.

Haavisto kertoo kiittäneensä avuntarjouksista, mutta korostaneensa samalla, että keskustelu ei ole vielä siinä vaiheessa, että Suomessa olisi tehty päätöstä jäsenyyden hakemisesta.

Haavisto uskoo, että jos Suomi jättäisi jäsenhakemuksen Natoon, turvallisuusapua tarjonneet maat tulisivat julkisuuteen omilla kannanotoillaan ja sitoumuksillaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut