Navalnyi: Vihaa kylväneellä venäläis­medialla vastuu venäläis­joukkojen kauheuksista

Propagandistit luovat vangitun oppositiopoliitikon mukaan yleistä mielipidettä, joka paitsi mahdollistaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotarikokset, mutta myös vaatii niitä häneltä.

Mies suree ystäväänsä tiistaina Butšassa.

6.4. 7:31

Vihaa kylvänyt Venäjän valtionmedia on yhtä lailla vastuussa niistä kauheuksista, joihin venäläisjoukkojen syytetään Ukrainassa syyllistyneen, vangittu venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi kertoo Twitter-tilillään julkaistuissa viesteissä.

Venäläismedioista on Navalnyin mukaan muotoutunut sodanlietsojia, joita pitäisi käsitellä sotarikollisina.

Navalnyi avaa 14 tviitin ketjussaan sitä, millaisena Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa näyttäytyy tavalliselle venäläiselle televisiokatsojalle, jollainen hän itsekin nyt kokee olevansa. Hän valittelee sitä, kuinka vakuuttavia valtion kanavilla levitettävät valheet ovat niille, joilla ei ole pääsyä vaihtoehtoisten lähteiden pariin.

Propagandistit luovat hänen mukaansa yleistä mielipidettä, joka paitsi mahdollistaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotarikokset, mutta myös vaatii niitä häneltä.

”He vaativat sotaa hamaan loppuun saakka, Kiovaan hyökkäämistä, Lvivin pommittamista. Edes ydinsodan mahdollisuus ei pelota heitä”, Navalnyi kirjoittaa.

Navalnyi itse kertoo kuulleensa maailmaa kuohuttaneista Butšan kauheuksista aamu-uutisissa, joissa Venäjän kerrottiin kutsuvan YK:n turvallisuuskokouksen koolle ”ukrainalaisnatsien” kaupungissa tekemän ”verilöylyn” vuoksi.

Illalla venäläinen televisioankkuri avasi Navalnyin mukaan asiaa enemmän. Ankkurin mukaan Nato olisi valmistellut jo pitkän aikaa ”provokaatiota” Butšassa.

Ankkuri kertoi myös siitä, miten Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli kutsunut Putinia teurastajaksi. Tämän jälkeen venäläisankkuri alleviivasi sitä, miten englanninkielen sana teurastaja eli butcher ja kaupungin nimi Butša ovat lähellä toisiaan.

”Näin länsimainen yleisö on alitajuisesti valmisteltu tähän provokaatioon”, ankkuri väitti Navalnyin mukaan.

Todellisuudessa turvallisuusneuvosto hylkäsi Venäjän pyynnön kokoontua keskustelemaan Venäjän väittämästä ”ukrainalaisten radikaalien provokaatiosta” Butšan kaupungissa. Sen sijaan turvallisuusneuvoston kokouksessa kuultiin tiistaina puheenvuoro Ukrainan presidentiltä Volodymyr Zelenskyiltä. Ukrainalaispresidentti vaati Venäjää vastuuseen rikoksistaan sekä sitä, että maa erotettaisiin turvallisuusneuvostosta.

Butšasta on löydetty venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. Kaupungista on levinnyt maailmalla valokuvia sekä videoita ruumiista kaduilla sekä joukkohaudoista.

Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butšassa, mutta satelliittikuvien on kerrottu vahvistavan ruumiiden olleen kaduilla jo kaupungin ollessa Venäjän hallinnassa.

Navalnyi vaatii twiiteissään myös länsimaisia pakotteita venäläismedialle, jonka hän rinnastaa kirjoituksessaan 1990-luvun alkupuolella toimineeseen ruandalaiseen radiokanavaan, jolla oli merkittävä rooli Ruandan kansanmurhaan yllyttämisessä.

Hän ottaa erikseen esille muun muassa National Media Groupin, joka omistaa poliitikon mukaan ”leijonanosan tästä valhekoneistosta”. Navalnyin mukaan on todennäköistä, että edellä mainittu yhtiö on Putinin henkilökohtaisessa omistuksessa ja hän kertookin, että yhtiötä johtaa virallisesti Putinin rakastajatar.

”On ryhdyttävä kaikkein äärimmäisiin toimiin, jotta näiden Goebbelsin perillisten työ voitaisiin tehdä vaikeammaksi”, Navalnyi kirjoittaa viitaten natsien propaganda­ministeriin Joseph Goebbelsiin.

Hän ehdottaa muun muassa kieltoa laitteiston sekä niiden huollon toimittamiselle. Lisäksi mediatoimijat pitäisi asettaa viisumikieltolistoille ja heidän varallisuutensa länsimaissa tulisi ottaa syyniin.

”Hirviömäisiä kauheuksia Butšassa, Irpinissä ja muissa ukrainalaiskaupungeissa eivät tehneet vain ne, jotka sitoivat rauhanomaisten ihmisten kädet selkiensä taakse, eivät vain ne, jotka ampuivat heitä takaraivoon”, Navalnyi arvioi.

”Vaan myös ne, jotka katsoivat vierestä ja kuiskasivat: ”Antaa mennä, ammu”, anna meille hyvää materiaalia myöhäisillan televisio-ohjelmaamme varten.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut